iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


КАТ започва да дебне и пешеходците

КАТ започва да дебне и пешеходците 11_1415707767

Служителите на КАТ ще дебнат пешеходците за нарушения в тъмните части на денонощието.

Инициативата „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя” е част от традиционната полицейска акция „Зима”. Идеята е да бъдат сведени до минимум жертвите, които ежегодно се дават на пътя. Катаджиите ще следят предимно тези, които се движат неправилно

ИЗВЪН НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

Глобите за тези, които нарушават правилата е между 20 и 50 лева. От началото на годината има глобени близо 10 хил. души. Статистиката показва, че голяма част от загиналите пешеходци са на възраст над 65 години.

От КАТ съветват да не се навлиза в пътя рязко, да се оглеждат добре, да се използват осветените места за пресичане и по възможност там, където има пешеходни пътеки.

Пътните полицаи предупреждават, че дават още седмица толеранс за подготвянето на автомобилите за зимата. В този период те

НЯМА ДА ГЛОБЯВАТ, А САМО ЩЕ СЪВЕТВАТ

шофьорите. След това обаче започват със санкциите. Акция „Зима” ще продължи до 30 ноември, докогато ще се извършва пътна техническа проверка на превозните средства.

Инспекциите са по т.нар. метод „широкообхватен контрол”, при които се спират по няколко коли накуп. Там полицаите проверяват на място регулирането на фаровете, както и изправността на чистачките. Измерва се и грайферът на гумите. Засега обаче шофьорите не се глобяват, стига нарушенията да не са прекалено фрапантни.

Санкциите, които се предвиждат за неработещи чистачки, изгорели крушки на фаровете, неизправни отоплителни системи в купето и на прозорците, гуми с изтрит грайфер ще са между 30 и 50 лева.

В случай че повредите създават опасност от катастрофа, санкцията може да скочи до 150 лв. За такива технически неизправности катаджиите ще могат да спират и колите от движение до отстраняването на повредите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.