iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кандидатите за шофьорски книжки ще се явяват на теоретичен изпит в специален изолатор

Кандидатите за шофьорски книжки ще се явяват на теоретичен изпит в специален изолатор 04_1460614232

На фона на тежки корупционни разкрития, арести и обвинения в подопечната му автомобилна инспекция министърът на транспорта Ивайло Московски извади вчера пакет от идеи за мащабни промени в сектора, като предлага за да се спре купуването на шофьорски книжки, кандидатите ще се явяват на теоретичен изпит в специален изолатор, като на влизане ще бъдат проверявани за "пищови" и устройства за подсказване. Към министерството ще бъде създаден специален център за изпити, а от сегашния Закон за движение по пътищата ще бъдат отделени два нови закона.

Това е поредната порция нововъведения за борба с корупцията. Преди това бяха камерите, после дойдоха и таблетите, но купуването на изпити остана тежък и непобедим порок. А всяка техническа новост означава допълнителни разходи.

Сега новата идея е кандидат-шофьорите да решават листовките в т.нар. бяла стая - специална кабинка с плътни непрозрачни прегради. Преди да влязат в нея, курсистите ще трябва да оставят на специално отредени места GSM-и, таблети и други джаджи и ще бъдат "сканирани" с детектор за скрити "електронни пищови". Отделно сигналите на мобилните оператори в определен радиус около изпитната зала ще бъдат заглушени. И ще се прави предварителен фейсконтрол на явяващите се по снимка, която ще се сравнява с изображението на личната карта. Ще има и постоянен мониторинг върху провежданите изпити чрез преглед на записите.

Всички тези мерки, напомнящи на контрола по летищата, ще важат за изпитите на всички категории водачи - и любители, и професионални. От октомври миналата година всички изпити са на таблети. Но проверките за придобиване на професионална компетентност все още се правят на хартия. Затова се предвижда и тези изпити да станат електронни, обясни министър Московски.

Предишната реформа бе преминаването от хартиени листовки към решаване на електронни тестове на таблет. Таблетите правят снимки по време на изпита, за да се види дали на въпросите не отговаря някой друг. Но измамите не спират - например за изпит проформа се записва и подсказвач, който помага на истинския кандидат. Или пък се разменят таблети - въпреки че устройството снима по време на изпита, ако то се наклони, се оказва, че снима тавана, а не курсиста.

Реформирането на обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС ще стане чрез "разделяне" на Закона за движение по пътищата на три. Отделен закон ще урежда условията и реда за одобряването на типа на нови пътни превозни средства, регистрацията и техническите прегледи. А в Закон за водачите на МПС ще са правилата за обучението и изпитите , вкл. и психотестовете.

Московски вчера декларира намеренията си за безкомпромисна кардинална промяна пред депутатите от транспортната комисия. Той изтъкна, че са правени "много опити за въздействие върху работата на агенцията" и че политическото ръководство не е толерирало порочните практики в агенцията. Освен това поиска увеличаване на бюджета за осигуряване на материално-техническата база и увеличаване на заплатите в автомобилната инспекция, така че "подкупите да не са изкушаващи за инспекторите". Според него има основание в твърденията, че на едно място са концентрирани огромен брой правомощия и това създава дефекти в системата. Затова ще "се изваждат" част от дейностите в друго дружество. Към министерството се създава транспортен квалификационен център, в който ще бъдат изнесени абсолютно всички изпити, които касаят удостоверения и документи за правоспособност за различни транспортни средства - не само за МПС, но и за кораби.

ОПЕКА

Междувременно премиерът удари мощно "рамо" на транспортния си министър и нахока Реформаторския блок, че от неговите редици идват искания за оставка на Ивайло Московски. Като използва за трибуна заседанието на МС вчера, Бойко Борисов дръпна цяла реч за корупцията, като посланието беше, че по всички министерства се краде, но министрите не са виновни.

"Не аз съм човекът, който ще дава оценка кой какъв е в Реформаторския блок, но ДСБ (които поискаха оставката на Московски) е част от блока. Може да им предадете, като се събирате на съвет, че да се иска оставката на Московски за това, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства, вие да не съдействате и да предупредите едва ли не екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката. И вместо да го поздравим - да му се иска оставка, според мен не е коректно. Аз вина не вменявам. Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?", пита Борисов. "Никой не може да се закълне", веднага откликва министър Божидар Лукарски. И бърза да декларира: "Уважаеми господин премиер, оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок. Това, че има определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици, моля да не бъде вменявано като вина на целия Реформаторски блок."

Вицепремиерът Меглена Кунева обаче "надцаква" Лукарски: "На последната среща с колегите, които идват на консултации по Механизма за проверка и сътрудничество, най-силният пример, който аз дадох от гледна точка на българското правителство като действие, не просто като намерение, беше това, което направи министър Московски да бъде разбита корупционната схема. Така че от професионална гледна точка, благодаря."

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.