iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Калпави смартфони и таблети са заляли пазара

Калпави смартфони и таблети са заляли пазара 09_1410333401

Жалби за калпави смартфони и таблети са заляли Комисията за защита на потребителите. Това казва Емилия Елчинова, шеф на дирекция "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите.

От 6000 жалби с ракламации най-много са за мобилни апарати. През последните три месеца всяка втора жалба е за рекламация на смартфони, казва Елчинова.

Потребителите се оплакват, че устройствата се повреждат бързо, че имат софтуерни проблеми и не изпълняват функциите, заради които са ги купили. На второ място са рекламациите на лаптопи и таблети. Чак след това са оплакванията от други потребителски стоки, като обувки, дрехи, мебели, телевизори и др.

Потребителят идва в КЗП с очакване, че тя ще разпореди на търговеца да възстанови парите за дефектирала стока. Но това не става така. "Ние съдействаме за решаването на неговия проблем, но не винаги се стига до възстановяване на парите. В повечето случаи рекламациите се уреждат чрез ремонт", уточни Елчинова.

С промените в Закона за защита на потребителите от 25 юли търговците са задължени чак след третия ремонт да приемат обратно стоката и да върнат парите за нея на купувача.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.