iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Калкас пред бунт срещу шламохранилището

Калкас пред бунт срещу шламохранилището 06_1371018750

Пернишкият "Бевърли хилс" би бил най-желаният за живеене квартал - в близост до центъра на града, до голяма пътна артерия, НО! Щом дойдат горещините и целия квартал е обгазен! На ден се събират до 5 сантиметра прах, споделят жителите на квартала. Това граничи с геноцид и кой знае с какво е съдържанието на тази мръсна прах! Споделете Вашите впечатления тук: http://www.pernik.mobi/spodeleno/prah
Кметът на кв.”Калкас”- Надка Павлова алармира на срещата на кметовете от община Перник, че шламохранилище „7-ми септември”, собственост на „Топлофикация Перник” се оставя без вода, поради което при вятър кварталите „Калкас”, „Тева”, „Мошино” и „Изток” се покриват с фина прах и едва се дишало.
"Жителите на „Калкас” са готови да организират подписка, която да бъде изпратена в Министерството на околната среда и водите, за да се предприемат мерки срещу това замърсяване. Ние сме подложени на непрекъснато обгазяване. Искаме община Перник да ни подкрепи. Не е трудно да се за карат няколко камиона земна маса", заяви категорично Надка Павлова.
Становището на общинското ръководство бе, че МОСВ е удължило комплексното разрешително за шламохранилището до 2016г като е конкретизирана и технологията на експлоатирането му. Единственото, което може да направи в случая общината и го е правила до сега, е да информира РИОСВ за проблема Директорът на РИОСВ - Пламен Ангелов, поясни, че е запознат с проблема. "МОСВ удължи срока на комплексното разрешително на „Топлофикация Перник” до 2016 година. В него е записана технологията, която може да се използва при неговата експлоатация . Тя изключва настилането със земна маса, защото стената няма да издържи този товар и може да подаде. Водното огледало също не е подходящо, защото също упражнява натиск върху стената. Единственият вариант е оросяване. Ние периодично правим проверки и издаваме предписание на "Топлофикация Перник". Имаме и съставени актове, които обаче падат в съда. Дружеството проявява разбиране и полага усилия, но при високи температури и силен вятър, влагата бързо се изпарява и повърхността изсъхва”, поясни Пламен Ангелов.
в-к Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.