iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Калфин смята, че трябва да се помогне на работещите родители

Калфин смята, че трябва да се помогне на работещите родители 01_1452931960

Трябва да се помогне на работещите родители, които съчетават отглеждането на деца с работата си, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на петъчния блицконтрол. Той отговори на въпрос на народния представител от ББЦ Борислав Иглев, свързан с протестите на майки в страната.

„Проблемът, който поставяте е важен за вас и за мен и за цялото общество. Темата свързана с ресурса, който страната отделя за отглеждане на деца е сред най-важните в обществото ни. Трябва да си мислим и да приемаме, че тръгваме от нулева точка. До този момент редица парламенти, правителства са отделяли средства, правили са политики за подпомагане на майчинството. Днес имаме една система, която работи. Тя е финансирана с над 1 млрд. лева публични средства", посочи той.

570 млн. са средствата с 10-те вида помощи за деца, от тях 4 по доходен критерии. Над 308 млн. лв. са средства свързани с временна неработоспособност поради бременност и раждане, обясни министърът. „Очевидно е, че не е достатъчно това, което има, за да видим една действително щедра политика за гледане на деца, каквато има в много европейски страни. Би трябвало да се сравняваме с тях и с различните измерители на икономиката. Това, което би могло да се направи е да се изясни смисъла и посоката на политиката. Очевидно е , че се простираме в рамките на бюджета и икономиката, но кое е най-важното. За мен е най-важното да се помогне на работещите родители, които съчетават отглеждането на деца с работата си", посочи той.

Средствата, които се осигуряват на родителите на деца с увреждания, също са сред приоритетите на социалния министър.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.