iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кал тече от чешмите в Симеоновград вместо вода

Кал тече от чешмите в Симеоновград вместо вода 07_1438174829

Адските жеги, които са обхванали страната през последните дни, се оказват още по-непосилни за жителите на Симеоновград, като хората протестират, тъй като вече втора седмица от чешмите им тече кал.

В града водата е негодна за пиене от години поради високото съдържание на манган, но сега за капак жителите му са изправени пред ново изпитание – как да оцелеят в знойните горещини с течаща кал от кранчетата, съобщи бТВ.

През последните дни жителите на Симеоновград преживяват на бутилки от кладенци и извори, а прането е лукс. С канчета и туби живее и самият кмет Пейчо Стайков.

В къщата му има вода благодарение на баща му, който обикаля из съседните села да налива от живителната течност. Стайков възнамерява да поиска от ВиК - Хасково, което обслужва града, да компенсира абонатите си, като опрости част от сметките им.

В региона един кубик от живителната течност струва близо 3 лв. „Искането няма никакво основание, защото цената на водата се определя като всяка стока от себестойността, която е”, заяви обаче главният инженер на водното дружество Никола Каракехайов.

От чешмите тече кал, тъй като от ВиК дружеството почистили част от кладенците, захранващи града, за да намалят съдържанието на манган във водата.

При повторното им пускане се получил воден залп в тръбите, който повлякъл към чешмите цялата наслоена мръсотия. От РЗИ-Хасково са категорични, че ВиК дружеството ще бъде глобено с десетки хиляди лева.

Това обаче не интересува жителите на Симеоновград, които се заканват да преминат към гражданско неподчинение, ако от чешмите им продължи да тече кал.

По-рано този месец хората в друга част на България заплашиха, че няма да плащат за вода, тъй като от кранчетата им тече мътилка. Жителите на панагюрското село Бъта смятат, че причината са честите ремонти на ВиК дружеството в региона.

При всяка авария от чешмите в селището тече мътна вода, а повредите по основния водопровод са почти всекидневни. Пералните и бойлерите на хората масово се повреждат заради тинестата вода, която излиза на жителите на Бъта по 1,50 лв. за кубик.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.