iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво да направим днес, последния работен ден от годината

Какво да направим днес, последния работен ден от годината 12_1451462329

Днес е 30 декември или последен работен ден за много от нас за отиващата си 2015-а година, като често ни се случва да правим списъци с куп неща, които трябва да свършим през почивните дни, часове преди да настъпи 1 януари.

БНТ направи списък на няколко важни неща, които можем да свършим в последния работен ден:

Смяна на личен лекар- за това не е нужно да информираме досегашния си лекар, защото промяната става по служебен път. Просто трябва да впишем личните си данни във формуляра за смяна. Единственото важно условие за целта е да сме здравно осигурени.

След 1 януари 2016 г., съгласно промяна в Закона за здравното осигуряване, прекъснатите здравноосигурителни права ще се възстановяват само при условие, че заплатим всички дължими вноски за последните 5 години, а не както до сега - три.

Данъчни облекчения- ако искаме да се възползваме от такива за деца, то 30 декември е последният ден, в който да представим необходимите документи пред своя работодател.

Такса смет- на 30 декември изтича срокът, в който можем да подадем декларация за освобождаване от такса смет, за имоти, които няма да се ползват през цялата година. Чрез подадената декларация ще се освободим от такса смет за втори или трети имот, който не ползваме през цялата година.

Касите за заплащане на местни данъци и такси ще работят на повечето места от 8.30 ч. до 10.30 ч., поради годишно приключване.

Подаване на декларации за земеделци- могат да избират как да се облагат доходите им през следващите 5 години. Това става с декларация, която важи за пет години, нейн образец може лесно да се открие в сайта на НАП.

Запазване на дата за сватба- последният шанс за тази година да кажете "да" на половинката си. Ритуалните домове в Пловдив са запълнили графика още в средата на месеца. Свободни места има чак за 4 януари.

Последните, които ще се врекат във вярност през 2015-а са на 67 и 61 години. От утре ни удрят мощни магнитни бури. Според руски учени пикът на поредното изригване на Слънцето ще бъде в нощта на 31-и декември, посочват от БНТ.

Последни покупки за 2015 г., плащане на сметките за мобилните оператори, закупуването на календар за 2016 г., искане на увеличени на заплатата от работодателя, са други важни неща, които може също да свършите днес.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.