iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какви грешки се допускат при кандидатстване за подпомагане

Какви грешки се допускат при кандидатстване за подпомагане 05_1431592893

През тази година не са никак малко възможните грешки и ситуации, в които могат да попаднат земеделските производители при кандидатстване за подпомагане.

Месец преди края на кампанията по директни плащания стават ясни най-заплетените казуси за стопаните, които ще кандидатстват по мярка 10 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, която е "Агроекология и климат". Тези кандидати 5 г. не трябва да променят географските граници на площите си, за да не им бъде спряно плащането.

Ангажиментът им важи за няколко направления.

Прочетете някои от случаите, които или ви касаят или вече са засегнали ваши колеги - земеделски производители, защото "изгърмяли" ще има...

Казусите, в които може да попадне фермер за момента, са актуални за тази кампания.

Те са по реално зададени от фермери въпроси

Проблем 1:

Налице е промяна на географските граници на площите ви, това се случва на много кандидати. Засяга вашият 5-годишен период на подпомагане и ангажиментите ви по програмата. Какво да се прави?

Отговор:

Площите, които обработвате или поддържате по направленията:

Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС),

Поддържане на местообитанията на Царски орел и Египетски лешояд в обработваеми земи с орнитологично значение,

Контрол на почвената ерозия трябва да бъдат едни и същи за всяка от годините, в които кандидатствате

Ако все пак се получи разминаване за повече от 10% от площта, което се случва, тогава се налага да възстановявате получената до момента помощ по съответното направление.

Много от земеделските производители изпадат в тази ситуация. Тя може да се получи вследствие и от появата на новия слой ПЗП.

Експертите съветват да копирате площите, които сте декларирали предходната година в ИСАК когато подавате заявлението си. Това е вариант поне да бъдете сигурни, че декларирате едни и същи парцели.

Фермерите често допускат грешка при изчисленията, които правят за това 10%-ово намаление на площта и надхвърлят позволеноторазминаване.

Трябва да знаят обаче, че и в такива случаи оже да бъдат санкционирани и плащанията да станат изискуеми.

Проблем 2:

Ако не е предоставен от вас в срок документът, който доказва наличието на опит в извършваните дейности, който се изискват от земеделския производител?

Отговор:

Най-късно с подаването на заявлението за плащане за третата година от поетото задължение всеки производител е длъжен да докаже преминатото агроекологично обучение или опитът си в извършваните дейности.

В противен случай бенефициентът подлежи на санкция във вид на връщане на получените до момента от него субсидии.

За доказване на изкараното обучение може да се представи в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" един от следните документи:

Копие на удостоверение за преминато агроекологично или биологично обучение с минимална продължителност 18 часа или за демонстрационна дейност, свързана с приоритет 4 по мярка 1 "Трансфер на знания и действия за осведомяване" от ПРСР 2014-2020 г., с минимална продължителност от 3 дни,

Копие на документ за преминато обучение или документ, удостоверяващ наличие на опит, които са предоставени по мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.,

Копие на диплома за средно професионално или висше образование, за образователна и научна степен "доктор" или "доктор на науките", с квалификация земеделие или ветеринарна медицина

Проблем 3:

Фермери са заявили субсидия по направление "Опазване на застрашени от изчезване местни животни" и/или "Традиционни практики за сезонна паша на животните", т.нар. пасторализъм по мярка 10, без да са заявили животни към него.

Ще имат ли проблем?

Отговор:

При кандидатстването по някое от посочените направления по мярка 10 стопаните са длъжни да разполагат с налични животни, които да заявят със съответния код.

Няма начин да се получи плащане без да е изпълнено това изискване.

Проблем 4:

Ако за 2015 г. сте решили да кандидатствате за подпомагане по направление "Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност (ВПС)".

В заявлението си за подпомагане и плащане по направлението сте заявили, че ще поддържате затревените площи чрез паша, но в заявлението за подпомагане и плащане не сте декларирали животни?

Отговор:

При наличието на код за паша, той трябва да бъде попълнен - задължително трябва да имате налични животни в стопанството - при спазване на изискването за минимум 0.15 ЖЕ /животински единици/ на един хектар земя.

Проблем 5:

По направление "Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство" в някои от случаите се оказва, че е намален броят на животните, които са декларирани по направлението.

Какъв е изходът в такъв случай?

Отговор:

Ако случайно намалите броя на одобрените животни по различни причини - заради клане, при продажба, по причина на смърт или кражба, тогава земеделският производител е задължен да представи на Държавен фонд "Земеделие" копие от съответните документи, които по един от изредените начини или чрез друго обстоятелство удостоверяват причината за намалението на бройката животни.

Срокът, в който фермерът може да направи това е 80 дни след края на кампанията.

Ако случайно намалението на бройката животни или събитието е настъпило след тази дата, тогава копието може да бъде представено заедно със заявлението за следващата година.

Субсидията, която ще се получи в случая за текущата кампания, ще се отнася за наличния брой животни /при предоставени документи, които доказват загубата/.

На следващата година обаче броят на животните трябва да бъде възстановен от вас.

В противен случай ангажиментът ви ще бъде прекратен и ще трябва да възстановите и получените до момента субсидии по направлението.

Ако не са актуализирани данните за броя на животните в стопанството ви в регистрите на БАБХ?

Тогава трябва веднага да посетите регионалната служба на Агенцията по безопасност на храните - преди да подадете заявлението си за подпомагане, за да актуализирате информацията за броя животни, които отглеждате - това да трябва непременно да бъде отразено и в регистрите на агенцията. По този начин ще избегнете евентуално несъответствия при бъдещи проверки.

Ако проверката на място установи несъответствия в броя на отглежданите животни, тогава вече се налагат санкции по методиката за намаляване и отказване на агроекологичните плащания. Методиката е утвърдена от министъра на земеделието и храните.

Източник: bgfermer.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.