iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какъв беше предишния Общински съвет в Перник

Какъв беше предишния Общински съвет в Перник 12_1450679537

Безспорно сред най-устатите общински съветници от предишния минипарламент се нареждат Пламен Борисов от ГЕРБ и Ралица Андреева от БСП, като Борисов биеше дамата по доста показатели, сред които имаше и непремереност, и демонстрация на лошо възпитание, и грубо отношение.

Качествата на съветника не измислени, а често са посочвани от колегите му старейшини от лявата страна на залата, разбира се.

След избора на Иван Иванов за кмет, изведнъж остротата на Пламен Борисов се стопи до неузнаваемеост и той стана мек като памук. На сесиите в Двореца седеше най-накрая, отворил лаптопа си и вглъбен в него. Това беше толкова нетипично за него, че човек не спираше да се пита защо така бе, джанъм?! Дали му свиха сармите колегите му съветници или пък хъсът и остротата му магически се изпариха след като на кметското кресло се въздигна човек от ГЕРБ и поради тая причина ли Борисов автоматически си наложи цензура на изказа и се потопи в самоизолация?!

По времето на кмета Росица Янакиева никой не можеше да спре неустрашимия Борисов, който ако можеше, щеше да я изяде барабар с токчетата и нямаше да я изплюе за нищо на света. Той ще бъде запомнен като нейния най-върл и пламенен опонент. Още има хора, които още се чудят откъде намираше този човек тоновете островни стрели, които страстно мяташе по тогавашната кметица.

Така или иначе, но Пламен Борисов не намери място в кандидатсъветническата листа на ГЕРБ за новия Общински съвет. Оттогава той просто изчезна. Човек може да го засече единствено във Фейсбук, където обаче по никакъв начин не засяга политически теми.

Владислав Караилиев, който също не попадна в новата съветничиеска листа, но пък бе включен в екипа на новия кмет Вяра Церовска, също се нарежда сред устатковците в стария минипарламент. Той е човекът, който като ощипан обикаляше нагоре-надолу, вън и вътре в заседателната зала, сякаш на седалката му имаше тръни. И цялото това търчане ставаше, след като на Караилиев му бе спретнат пуч, катурнаха го от поста председател на ОбС и той ще, не ще, стана редови съветник. Заради лудите тегели, той навъртя и толкова „неизвинени отсъствия” при поименните гласувания. Той обаче не е от онези съветници, които се подписваха за присъствие в началото на сесия и после изчезваха яко дим, за да вършат личната си работа. Караилиев често излизаше извън зала да пуши, да говори по телефона или да се разговаря със свои колеги. Откакто на председателския стол на ОбС седна Милан Миланов, Караилиев скачаше на микрофона и се изказваше с позволение или без.

Милена Миланова от ГЕРБ бе сред добре мотивиращите се оратори в ОбС. Същото важи и за Петьо Фетфов. Докато Фетфов обаче се вслушваше в добрите предложения, идващи отляво, за фината Миланова това не важеше. При нея беше важно да отстоява политиката на ГЕРБ, та даже и жежки камъни да падат от небето. Нежната като фарфорна статуетка съветничка обаче можеше да хапе убийствено. За нея бе в сила е родната поговорка „Тихите води са най-дълбоки”.

Ралица Андреева от БСП беше и е биткаджийката в червената група и в момента. Тя влезе и в новия Общински съвет и добре, че е там, че както се очертава, дебат в залата ще се води между 4 – 5 човека най-много. Стройното червено острие винаги има готов отговор на нападките от страна на ГЕРБ, че на всичкото отгоре здраво наръсени с лют пипер и поднесени с автентичен привкус, с ненадейни сравнения и метафори.

Юристът Даниела Генадиева бе сред добре подготвените и подплатени с мотиви съветници. Валентин Варадинов бе сред консенсусните общински съветници на БСП. Добър оратор с интересен изказ, който обаче предпочиташе да мълчи и да не се пъха между шамарите.

Стойчо Василев от ЛИДЕР бе може би най-яркият представител на цветистите речи. Той беше приятен за слушане, стига човек да разбере какво иска да каже от недовършените му фрази и искрено да му се радва на изказа. Десислав Аспарухов от СДС не му отстъпваше по пъстрота и накъсаност на речта.

Кои бяха рибите от ГЕРБ, които не мецнаха два мандата? Това са Румен Танев, Румяна Гьорева, Емилия Грозданова, Ивайло Богданов, Иво Иванов.

В едно от много редките си изказвания синдикалистът от ТЕЦ-а Румен Танев стана, за да изръси следния бисер: „Уважаеми колеги от ляво, вие казвате „г-н Денков свирил на тъпан на жълтите павета”, вярно е, ама знаете ли коя песен свиреше? Аз ще ви я кажа – „Последен валс” е за вас”.

Та така – в Общинския съвет всички са хора, ще кажете вие. Да, така е, но хора, които са полагали клетва да работят единствено и само за добруването и благото на Перник и перничани, а не да се заливат с тонове кал.

През целия мандат едно изказване нямаха Георги Захариев от „Патриотично обединение”, Георги Цветков, Петър Стоименов от „Лидер”, Николай Драгомиров от СДС, после прекрачил в „Синьо единство”. Тъстът на боса Георги Ковачки Божидар Живков също бе сред мълчаливците. Румен Ваташки от „Атака” също си траеше, има–няма да се е изказал един-два пъти. Откакто стана съветник Мариана Крумова от БСП освен да си вдига и сваля ръката при гласуване, нищо друго не направи. Людмил Георгиев- също. Камелия Руменова, която от левия лагер скочи при десницата, бе сред рибите в ОбС, както и Божан Спасов от БСП.

Петър Янков обикновено заставаше на микрофона, за да предложи процедурно прекратяване на дебатите или да поиска почивка.

20 нови лица в сегашния Общински съвет и 21 познати

20 са новите общински съветници, които за първи път стъпват в местния законодателен орган в Перник. 21 пък са познатите лица сред старейшините. Тоест – паритетът между новите и старите е факт.

Сред новите избраници има доста интересни лица. Там са бивши управленци, какъвто е екскметът Андрей Андреев, стоял два мандата начело на община Перник и изведнъж изчезнал от общественото полезрение, за да се появи сега като водач на листа; Петър Първанов – бивш зам.-кмет от екипа на кмета Росица Янакиева; Иво Петров, който беше областен управител от партия ГЕРБ, също „стопил се” неочаквано от политическата сцена и пак така неочаквано цъфнал отново.

Безспорно най-колоритната личност от старите е Димитър Колев – ексобластен управител от НДСВ, който направи фурор, като хвърли партийната си книжка и напусна царската партия с още 10-ма местни активисти. Беше и депутат от РЗС, но напусна ЯнеЯневата партия и довърши мандата си като независим народен представител. После изведнъж блесна като водач на кандидатдепутатската листа от Барековата ББЦ. Като кандидат за кмет на Перник той ще бъде запомнен с „кървавия” балотаж с опонента си Росица Янакиева през 2007 г., когато градът вреше и кипеше от нечувано купуване на гласове и присъствие на жандармерия. През мандата от 2007 до 2011 г. той беше съветник от най-многочислената дясна група в Общинския съвет „Съюз за Перник”, представляваща едрия бизнес в града и свързвана с името на Людмил Стойков. Сега Колев пак е общински съветник. В неговата група е младият Мартин Илиев, който не крие, че е криминално проявен и близък с идола си Фьодор Фьодоров – Федката. По никакъв начин не може да пропуснете почти двуметровия съветник, заради факта, че стърчи над всички останали, но иначе е тих и глас не му се чува – поне засега.

От най-новата партия АБВ всичките трима старейшини влизат за първи път в ОбС. Сред тях е Александрина Костадинова, дъщеря на кмета Росица Янакиева. Тук е зам.-кметът от времето на Янакиева Петър Първанов и Снежанка Викторова – екскмет на кметство Изток, а после шеф на общинския отдел “Образование”.

При социалистите новите лица са три – финансистът Ерик Рангелов, който беше кандидат за кмет, Кирил Леонов, който беше кмет на с. Богданов дол и напълно непознатият Владислав Сираков – един от собствениците на известно местно заведение.

От ГЕРБ непознатите съветници са четирима. Това са Атанас Захариев, Андрей Павлов, Клара Будинова – служител в РЗИ и Румен Станишиев – зам.-директор на Спортното училище. На мястото на д-р Александър Александров, който стана областен управител, влиза следващата в листата Бойка Стоянова Иванова, която също е напълно неизвестна.

В групата на демократите и реформаторите новото лице е д-р Незабравка Андреева.

Най-много нови лица има в групата на Български демократичен център /БДЦ/. Лазар Вълчев, Славолюб Славчов, Светлозар Райков, Цветомир Николов и Иво Савов, който стана председател на ОбС, са напълно непознати до момента.

В групата са твърде добре познатите са Петър Стоименов, известен с прозвището Железаро и Десислав Аспарухов, който след като бе свален от поста председател на местното СДС, скокна в партията на Христо Ковачки и както виждаме, телепортацията бе успешна. Явно Деско, както го наричаха умилително колегите му от ГЕРБ, е забравил в какво се кълнеше от трибуната на предишния Общински съвет, когато Владислав Караилиев влезе в ръкопашна схватка с него по време на паметната сесия от 17 юли 2014 г. „Оттук – нататък СДС и аз ще се борим за правата на всеки един гражданин в тази държава и за демокрацията. Всеки един гражданин има право на мнение и да отстоява своите позиции и това ще бъде изконечно право, което е записано в Конституцията на държавата. Ако някой иска да го нарушава да заповяда”. /б.а. думите на Аспарухов са взети едно към едно от протокола на ОбС/. Тези слова днес вече са увяхнали, но може би Аспарухов ще защитава все така пламенно демокрацията и от трибуната на друга политическа партия.

От БДЦ е и новият председател Иво Савов, който е възпитан и коректен човек. На местния законодателен орган, обаче, който често е като гнездо с оси, му трябва желязна ръка. А новият шеф все още се омотава в правилниците, законите и алинеите като пиле в кълчища.

Острието на социалистите си остава Ралица Андреева, която, както ясно се чу в една от последната сесия, изключително много уважава всички. Дамата е устата и реагира на секундата, а и не цепи басма на никого.

Бившият председател на ОбС Милан Миланов е другият активист в ОбС. Той не се дава никому и е с явни намерения да бъде фактор в местния законодателен орган.

От старите е и проф. Румен Ваташки от „Атака”, който на пресконференция не се страхува да говори и критикува когото трябва и каквото трябва, но на сесии обикновено е мълчалив.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.