iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Извършват проверки за нарушения на Закона на храните в Перник

Извършват проверки за нарушения на Закона на храните в Перник 07_1468298404

89 проверки са извършени в района на Окръжната прокуратура в Перник в периода 24.02.-31.06.2016 г., като те са за нарушения на Закона на храните и Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните.

Съставени са 6 акта за установяване на административно нарушение и съответно наказателни постановления, издадени от директора на Областната дирекция “Безопасност на храните” в Перник. Те са предимно за некоректно етикетиране на храни и неспазване на разпоредбите на Закона за храните, съобщиха от столичната Апелативна прокуратура. Образувани са 3 наказателни производства срещу физически лица и други 3 срещу юридически лица, като са издадени 11 предписания.

По-голяма част от нарушенията са отстранени още по време на проверката. Част от предписанията са за извършване на цялостен или частичен ремонт на помещения, където се съхраняват или консумират хранителните продукти или отстраняване на нередности по оборудването – фризери, хладилници и вентилационни уредби.

През м. януари 2016 г. Върховната административна прокуратура, на основание упражнявания постоянен надзор за законност, разпореди на окръжните прокуратури провеждане на проверки относно нарушения на Закона на храните и Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните. Поводът за това станаха зачестилите случаи в страната, както и публикации в средствата за масово осведомяване, за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, психотропни вещества или химически замърсители от околната среда. Възложените от окръжните прокуратури проверки са извършени съвместно от Областните дирекциите по безопасност на храните и съответните Областни дирекции на МВР.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.