iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изследват минните галерии под Перник

Изследват минните галерии под Перник

Заради опасност от пропадане на къщите и блоковете в Перник се реализира мащабен проект за изследване на минните галерии под миньорския град. Проектът трябва да даде отговор на въпроса – може ли миньорският град да потъне?

Има опасност домовете на близо 30 хиляди души в централната част на града да потънат. Това се казва в анонса на проект, който се реализира от няколко години насам.

Доц. инж. Стефчо Стойнев подчерта в предаването "Преди всички" на БНР, че няма връзка вчерашният инцидент с обекта на проучване. Става дума за свлачищен процес, а не резултат от миналия въгледобив, каза той.

Вероятно е свързано с високи нива на подземните води. Да не забравяме, че Перник е един от градовете с изключително много свлачища в района. Там има цели квартали, които особено в миналото бяха под влияние на свлачищните процеси, има десетки укрепени свлачища. Не е случайно, че една от държавните фирми, които се занимава с геозащитна дейност, е със седалище в Перник. Има направена специална карта, която ние в момента разработваме за всеки един квартал, по какъв начин да бъдат стабилизирани терените, тъй като състоянието на земната основа в тези райони е различна. Аз знам поне 15 свлачища в градската част на Перник, които в миналото са укрепвани, които са проучвани, които и в момента се наблюдават и проследяват.

Доц. инж. Стефчо Стойнев добави, че финансираното от държавата проучване завършва в края на годината, след това ще се търсят пари за реализиране на укрепващите мероприятия.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.