iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изсъхват насажденията от бял бор

Изсъхват насажденията от бял бор 02_1423906542

В пернишко прогресивно изсъхват насажденията с бял бор. Има нужда от спешни мерки за залесяване на териториите, в които е имало санитарна сеч на заразените дървесни видове.

Това стана ясно от срещата на областния съвет по земеделието и горите, която бе свикана от областния управител Ирена Соколова.

Във форума взеха участие представителите на Регионалните дирекции по горите/РДГ/, земеделските производители и стопани, местно инициативни групи, директорът на Югозападно предприятие Дамян Дамянов, заместник директорът на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”, които докладваха за проблемите в техните региони.

Целта на срещата на съвета е да се подобри взаимодействието между структурите на Министерство на земеделието и храните на територията на областта и ефективното им сътрудничество с други държавни институции, браншови сдружения, неправителствени организации в сектора и областният управител, при провеждане на държавната политика в сферата на земеделието и горите, както и развитието на селските райони, съгласно приоритетите на Правителството.

Инж. Роза Манова главен инспектор в РДГ Кюстендил, докладва за наличието на заболяване по белия бор на територията Областта, при което насажденията от този вид прогресивно съхнат. Тя заяви навременна и адекватна реакция във връзка с проблема в държавните и общински гори. Срещат се трудности в частните имоти, поради несъумяването на собствениците да се съгласуват помежду си, където стопаните трябва след консултация сами да извършат санитарната сеч.

Дамян Дамянов директор на Югозападно държавно предприятие/ЮЗДП/ информира, че за изминалата година 1/5 от добива на предприятието, около 200 000 куб.м. е именно от санитарна сеч на територии със заразени дървесни видове, което е единственият начин за справяне с болестта. Този процес изисква последващо възстановяване.

Областният управител предложи провеждане на допълнителна среща с Общинските и държавни горски стопанства относно предприемането на мерки за залесителни действия за подпомагане възстановяването на гори пострадали от заболяването. „Възстановяването на горите и зелените пояси около градовете, за мен е знак за осъзната отговорност. При съвременната експлоатация на дървесните масиви процесът на обезлесяване може да бъде ограничен единствено чрез човешка намеса, oсобено на местата, където естествените гори са унищожени и е отнет потенциалът да се възстановят от само себе си.” заяви Соколова.

Непочистеният остатъчен материал, намиращ се в речните корита и нанесените щети по пътната инфраструктура бяха представени като значителни проблеми. По настояване на Областния управител, директорът на ЮЗДП пое ангажимент да направи срещи с фирмите изпълнители на сечта, във връзка извършване на качествен контрол върху процеса в бъдеще.

Представляващите земеделски производители и стопани споделиха своите проблеми в сектора и заявиха нуждата от среща, на която да бъдат разяснени новите указания по мерките в Програмата за развитие на селските райони.

Ирена Топалова завеждащ „Национална служба за съвети в земеделието” Перник изрази готовността си съвместно с областната управа да участва във форуми за информиране и популяризиране на европейското финансиране допустимо чрез участие в програми и проекти.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие” Анна Цветкова сподели своите опасения за кратките срокове, в които трябва да бъдат регистрирани всички селскостопански производители, във връзка с промените в Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи заложени в новия програмен период.

В хода на обсъжданията участниците завиха желание за регулярност и последователност на тези срещи, така че проблемите в сектора да намират бързо и точно решение.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.