iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изплащат субсидиите за земеделските производители

Изплащат субсидиите за земеделските производители 02_1423661945

Изплащането на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци ще започне от 16 февруари. Това е уверила производителите земеделският министър.

„По настояване на Асоциацията на овощарите в България и благодарение на добрия диалог с екипа на министър Танева очакваме да ни бъдат изплатени средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци от средата на февруари”, съобщи пред fermer.bg Живка Гроздева, член на УС на асоциацията.

Овощарите спешно се нуждаят от финансовата инжекция, за да могат да инвестират в производството си. „През изминалата година неблагоприятните метеорологични условия и руското ембаргото нанесоха огромни загуби на нашия сектор”, обясни Гроздева.

Производителите са притеснени и от топлата и влажна зима, тъй като високите температури и обилните валежи ускоряват процеса на развитие на гъбните болести по овощните видове. Затова според Гроздева е нужно още по-рано напролет да започне пръскането с препарати на овошките.

Стопаните вече могат да подават документи за кандидатстване по “Националната програма за контрол на вредители по трайните насаждения през зимния период“ в областните дирекции на ДФ “Земеделие”. Схемата е нотифицирана и ще бъде прилагана до края на 2020 г.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.