iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изоставени са 334 бебета

Изоставени са 334 бебета 12_1451464013

Общо 334 бебета са били изоставени още в родилния дом от началото на 2015 година до края на ноември, като това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Социалните са започнали работа в този период по 1050 нови случая за превенция на изоставянето на пеленачета. Те са успели да предотвратят тази съдба за 438 деца, но помощта им не е дала резултат за 334 от бебетата, които са останали без родителска грижа. Социалните продължават работа по останалите 278 рискови случая.

От агенцията обясниха, че сред най-честите причини за изоставяне на деца са

ранната и нежеланата бременност

заниженият родителски капацитет, създаването на многодетни семейства, липсата на образование и ниският социален статус.

Четири новородени бебета в пазарджишката областна болница са били изоставени от майките си само през празничните дни около Коледа. Завеждащата „Неонатологично отделение“ д-р Мариела Захариева обясни, че едно от пеленачетата било с пневмония и трябвало да бъде лекувано, затова останало по-дълго в здравното заведение под грижите на медиците. В това време майка му се самоизписала и си тръгнала, като обяснила на санитарките, че имала и други деца, които нямало кой да ги гледа, и затова се прибира вкъщи. Друго изоставено новородено вече 19-и ден е в отделението и няма къде да бъде настанено. В друг от случаите пък става дума за бебе, което е със сифилис и е ХИВ позитивно.

Съдбата на изоставените бебета е да бъдат настанени в социално заведение, а след това може и в приемни семейства, които имат желание да отглеждат деца. От началото на 2015 година в Пазарджик са изоставени общо 50 деца, а в списъка с приемни семейства фигурират 55 двойки. Тъй като в областния град липсва център за настаняване на деца с увреждания на възраст до 3 години, изоставените бебета трябва да бъдат изпращани в други области.

Същевременно 39 новородени бебета са били изоставени от майките си в Пловдив. Четири от пеленачетата са били настанени в медико-социален дом за деца до 3 години, а всички останали са били поверени на грижите на приемни семейства, уточни директорът на „Социално подпомагане” в града Надя Танева. По думите й основните причини за действията на майките са две. В единия случай ставало дума за

деца родени с увреждания

а в другия майките били малолетни и непълнолетни ромки или пък имали вече по няколко деца. Настанените в дом четири бебета са родени именно с тежки увреждания. Осем от останалите малчугани са при приемни майки извън Пловдив. Радваме се, че приемната грижа се развива и благодарение на това 35 изоставени бебета имат шанса да растат в семейна среда, каза Танева.

На територията на община Стара Загора пък през 2015 година са регистрирани общо 42 случая с деца, които са попаднали в полезрението на дирекция „Закрила на детето“. В четири от случаите децата са били изоставени след раждането им. 332 хлапета са били приети в старозагорския дом за медико-социални грижи за деца, съобщи директорът му д-р Георги Узунов. Домът приема деца от пет области, основно с тежки увреждания.

Изоставените пеленачета във Варна са 41, отчете Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към Дирекция “Социално подпомагане” - Варна. 12 от тях са родени с увреждания и са настанени в Дома за медико-социални грижи в квартал „Виница“, а останалите 29 - в приемни семейства. От отдела за закрила на детето във Варна са се погрижили и за 5-6 по-големи деца, изоставени от родителите им при близки роднини, баби и дядовци. Един от последните бе с 3-годишно хлапе, зарязано при невръстна съседка от майката, която заминала на гурбет в чужбина.

Около 190 деца от Добричка област също са настанени в семейства на близки и роднини, съобщиха от Социални грижи. 40 деца от областта пък са настанени в професионални приемни семейства.

През това време 18 жени са оставили в родилното отделение на МБАЛ – Шумен децата си, които също са били настанени в приемни семейства.

Според информацията, тиражирана от редица неправителствени организации, България заема

челното място в класацията на ЕС

по изоставени деца, като годишно у нас тази съдба застига обикновено около 2000 хлапета, при половината от които още след раждането.

Проститутки захвърлят децата си в Русе

Общо 11 деца са изоставени непосредствено след раждането от своите майки в Русе през 2015 година, съобщи за „Монитор” началникът на отделението по неонатология в Акушеро-гинекологичния комплекс доц. д-р Нина Радкова. Бебетата са настанени в приемни семейства веднага след като са изписани от родилното. Причините, заради които майките са изоставили своите рожби, са различни. При няколко от случаите жените са били проститутки и категорично не желаели да се откажат от професията си, за да се посветят на своите деца, научи „Монитор”. Друга причина е липсата на средства за отглеждане на новороденото. Само една майка от общо 11-те е пожелала да вземе детето си от приемното семейство. Жената била студентка и вероятно е убедена, че може да се справи с грижите за своята рожба. „Не бих казала, че изоставените деца в Русе стават повече в сравнение с предишни години”, коментира доц. д-р Радкова. Според нея бумът е бил преди около 20 години, като основните причини за изоставянето са били социални.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.