iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изхарчили са 12 млн. лв. за обучение на младежи за девет месеца

Изхарчили са 12 млн. лв. за обучение на младежи за девет месеца 11_1447514830

Социалното министерство е изхарчило 12 млн. лв. национални и европейски средства за първите 9 месеца на годината за обучения и субсидирана заетост на 6000 младежи, като от тях 2600 млади хора са работили по националния план за заетост, за което са дадени 5.5 млн. лв.

По оперативната програма са изразходвани близо 6.5 млн. лв. за над 3300 млади хора. Това стана ясно от отговорите на социалния министър Ивайло Калфин пред депутатите.

В последните две години около 12% от парите по националния план за борба с безработицата отиват за субсидирана заетост. За м.г. са изхарчени още близо 9.8 млн. лв. от държавния бюджет по програми и мерки за младежка заетост. Според оценките на ефективността на средствата от държавния бюджет за субсидирана заетост 16% от участвалите в мерките и програмите са си намерили работа само благодарение на участието си в тях. За сравнение общата ефективност на мерките при останалите уязвими групи - хора с увреждания, пред пенсия, е 13%, което е доста ниска ефективност.

Оценка за ефективността на средствата по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" няма. Според данни на министерството 40% от младежите, които са стажували при работодатели по мерки, финансирани от европейските средства, са останали на работа. Според друга оценка европейските средства задържат безработицата с около 2 пункта. За м.г. са изхарчени над 11.4 млн. лв. по оперативната програма за заетостта и обучението на 2297 младежи.

Калфин отчете, че в резултат на изразходваните средства в последните две години има устойчив спад на младежката безработица. Тя е спаднала от 19% в началото на 2014 г. на малко над 15% към края на септември тази година. Това е под средното ниво за Европа. Намалява броят на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи - от 76 414 през януари 2014 г. на 46 197 към края на септември.

Калфин заяви, че усилията на министерството са насочени не към създаване на работни места чрез субсидирани схеми, а към стимулиране на бизнеса от реалната икономика. На реалния пазар са се реализирали към края на септември 31 хил. млади хора, без работодателите да получават субсидии за тях. Започналите работа в реалната икономика младежи тази година обаче са по-малко от миналата - към края на септември 2014 г. броят им е бил над 43 хил. Като основен проблем на пазара на труда министърът посочи липсата на желание у фирмите да наемат хора с увреждания и трайно безработните.

ТЕНДЕНЦИЯ

За деветте месеца на годината работа са започнали близо 156 хил. безработни българи. Това е с 6 хил. повече спрямо същия период на 2014 г. Заетите по данните на МТСП са над 3 млн. души. Безработицата е малко над 9 на сто, което според Калфин не се дължи на сезонната заетост, а на трайно възстановяване на икономиката.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.