iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изграждат водопровод в Ярджиловци

Изграждат водопровод в Ярджиловци 04_1428390736

На Общинският съвет в Перник беше утвърдено изграждането на водопроводната мрежа и напорния резервоар на село Ярджиловци с обем от 500 куб.м. Това ще е приоритетен обект, като кметът упълномощи кмета Григор Христов да направи необходимите постъпки за финансирането му от ПУДООС към МОСВ.

Проектната стойност на бъдещия водопровод е 2,3 млн. лв. Той ще захрани с питейна вода 1 100 домакинства.

За новия водопровод на едно от най-големите села в Община Перник се говори още от 2009 година. През август 2013 година от тогавашната общинска администрация обявиха, че е изготвен проект за изграждане на вътрешна водопроводна мрежа в селото с дължина 22,813 км. Щяло да се кандидатства за финансирането му от ПУДООС. Във времето нещата се размиха и до момента Ярджиловци продължава да се водоснабдява предимно от кладенци. Само в една махала пият вода от собствен източник.

Поради повишеното съдържание на манган и желязо, течащата вода от чешмите в кметството, училището и детската градина не е подходяща за пиене. За консумация разчитат на бутилираната вода от магазините. Местните жители поливат градините си от язовирите “Осломе” и “Ярджиловци”, от които до дворовете е изграден тръбопровод.

Довеждащ водопровод е построен от питейния водоизточник на Перник – язовир “Студена”, но поради липса на мрежа живителната течност не може да достигне до домовете на хората.

През 2013 година отново се заговори, че за реализация на предложението община Перник ще кандидатства за отпускане на финансови средства от ПУДООС.

Година по-късно се твърдеше, че частни имоти и липса на финансови средства забавят изграждането на вътрешния водопровод. По данни на местни жители тръбата с питейна вода е стигнала до Кръстина махала. Съоръжението е дълго 6,2 километра и е свързано към резервоара в град Батановци.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.