iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изграждат център за ранно оповестяване за земетресенията в Перник

Изграждат център за ранно оповестяване за земетресенията в Перник 06_1401777323

В случай на природно бедствие 28 000 души в България ще получат съобщение, което ще ги предупреди. Това е записано в Националната програма за защита от бедствия 2014-2018 г. (НПЗБ).

Особено внимание е отделено на земетресенията. Предстои да бъде изграден и център за ранно оповестяване в Перник. В програмата е записано, че съгласно нормативната карта от 1987 г. 98% от територията на България може да бъде подложена на сеизмично въздействие с магнитуд от 7-а и по-висока степен, от които с интензивност от 7-а степен – 51%, с 8-а степен – 28%, с 9-а и по-висока степен – 19%. Изчислено е, че това може да засегне около 6 340 000 души, което представлява 80% от населението на страната. При по-силни трусове има риск от частично или напълно разрушаване на 26% от сградния фонд.

Правителството е отделило и специално внимание на раздела за геомагнитните бури. Такава по-силна у нас е имало през пролетта на 2010 г. Експертите са записали, че ако има опасност от геомагнитна буря, ще пристъпят към изключване на електричеството, за да се ограничат пораженията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.