iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ивелина Василева инспектира строежа на регионалното депо за битови отпадъци

Ивелина Василева инспектира строежа на регионалното депо за битови отпадъци 04_1427951572

България продължава да бъде в риск, защото има текущо съдебно дело заради незакритите все още стари нерегламентирани сметища, каза пред журналисти в Перник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите й за закриването на сметищата са осигурени средства, които се предоставят чрез ПУДООС от Оперативна програма "Околна среда". Като най-рискови Василева посочи регионалните системи Бяла - Русенско, в Ямбол, Самоков и Разлог.

Ивелина Василева дойде в Перник, за да инспектира строежа на регионалното депо за битови отпадъци. Първата клетка на депото към момента е изпълнена 90 процента, а заводът с компостиращата и сепарираща инсталация – на 95 процента, каза екоминистърът и похвали общинската управа и изпълнителите. Общият бюджет на проекта, който се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." е 21 467 427 лв. Той трябва да приключи в строителната си част до края на юни, а в експлоатация ще влезе през септември, обясни кметът на Перник Иван Иванов. Водеща организация е община Перник, а партньори са останалите пет общини на територията на областта. В Перник министър Василева съобщи, че в новата оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., с Европейската комисия са договорени 560 млн. лв., които да бъдат насочени към надграждане на системите.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.