iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат ред в гробщните паркове

Искат ред в гробщните паркове 06_1434018270

Протестиращи искат да има ред в гробищните паркове, като в момента това го няма, от липсата на ред и от банди и рекетьори, които обикалят по гробищните паркове.

Това заяви пред БГНЕС Димитър Антов, общински съветник от ВМРО в Столичната община.

Антов, в качеството си на каменоделец и на част от сдружението на българските каменоделци е част от организираме на протест пред Столична община, за да покаже желанието си да се промени статуквото в гробищата. "Губят гражданите и ние каменоделците, защото не може да упражняваме спокойно професията си.

Някой ни яде хляба и разваля мястото, където трябва да работим. Гробищата изглеждат много зле и имаме претенции към общината, че нищо не се прави, за да се промени това. Явно тази тема не е любима на управляващите и те не правят нищо, защото години наред гробищата изглеждат зле", убеден в общинският съветник.

Той разказа, че са се появили банди от провинцията, които се обявили за каменоделци и правят "услуги" на гражданите. "Когато казахме, че те не са каменоделци и трябва да напуснат, те отвърнаха, че са цигани и за това ги нападаме, но в сдружението ни има много роми, които си вършат перфектно работата.

На всеки парцел си има няколко човека, които ги обслужват. Събарят паметници и, когато дойдат хората им предлагат да ги изправят, трошат постоянно. Няма софиянец, който да не се е опарил от тях", алармира Антов.

Той поясни, че СОС е въвел Наредба за гробищните паркове, която казва, че ако нямаш работилница или квалификация да не можеш да работиш в гробищата.

"Тази наредба е добра, но не виждам как ще се спази. Общината няма механизми, воля и сила да изгони тези, които работят нелегално в гробищните паркове", обаче е на мнение общинският съветник. Той твърди, че е поставял проблема много пъти пред колегите си от общината, но чуваемост-нямало.

"Идват клиенти и се оплакват, стават големи кражби, вандалщини на гробищата. Нелегалните, които работя по гробищата ходят по хората и правят чист рекет", алармира и Магда Митова, член на сдружението на българските каменоделци.

Протестиращите граждани бяха опънали лозунги, които гласяха: "Ред, сигурност и законност в гробищните паркове", "Край на рекета и вандализма в гробищните паркове" и "Прекратяване на вандализма и кражбите в гробищните паркове".

Ловци и риболовци искат стратегия за ловното стопанство

С освирквания и с викове "Оставка" и "Мафия" стотици ловци и риболовци поискаха оставката на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов на протест пред храм паметника "Св. Ал. Невски".

Митингът на националното ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" събра близо 500 души със знамена на ловните дружинки и трикольора в искане държавата да приеме стратегия за ловното стопанство и ползването на дивеча.

Ловците и рибболовците искат документът да гарантира опазването на дивечовите популации поне за 2 десетилетия напред. Организацията иска и нов закон за опазването на дивеча, защото според председателя й Иван Петков сегашният не може да свърши никаква работа. Един от основните проблеми за дивеча е че 90% е засята със зърнени и маслодайни култури. Това води до масова миграция на дивеча.

Петков подчерта, че безобразията в горите също водят до поражения върху дивеча а освен това и наводненията са следствие на това. Според него страната ни сериозно изостава от страни като Австрия и Германия по отношение на развитие на ловното стопанство. Ако в Германия се използват 800 хил. диви свине, то в България те са едва 25 000.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.