iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат преразглеждане на заплатите на съветниците в Перник

Искат преразглеждане на заплатите на съветниците в Перник 01_1452873076

Групата общински съветници от БСП в Перник настоява за преразглеждане на възнагражденията на съветниците, на председателя на ОбС и неговите заместници, като в определянето на размера им левицата видя грубо погазване на материалния закон. Днес социалистите депозираха предложение пред областния управител и през кмета на общината. В документа се иска връщане и ново разглеждане в Общинския съвет на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. На последната сесия документът бе актуализиран и допълнен, като възнагражденията на председателя на ОбС, на неговите заместници и на общинските съветници останаха непроменени от предишния мандат.

За искането си съветниците от БСП се позовават на чл. 45, ал. 5 от ЗМСМА, който предвижда правото на кмета и на областния управител да върнат за ново обсъжданенезаконосъобразните или нецелесъобразните актове на Общинския съвет, както и да ги оспорват пред административния съд. Кметът може и да иска спиране на изпълнениетона общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове.

Кметът може да упражнява контрол за целесъобразност, особено когато става въпрос за плануване на разходи от общинския бюджет, предвидени за възнаграждения на общинските съветници, мотивират се съветниците от БСП.

В посочените части приетият подзаконов нормативен акт е в грубо противоречие с императивните норми на ЗМСМА, твърдят те, като привеждат съответните аргументи за това.

Правилникът, който бе гласуван на последната сесия, по същество не е нов, а изменен и допълнен, което е материално незаконосъобразно, посочват от левицата. Недопустимо е да бъдат нанасяни корекции върху нормативен акт при предходна уредба и при съвършено различно икономическо състояние и финансова обезпеченост на Община Перник в предходни години по въпроса за възнагражденията на председателя на ОбС, зам.-председателите и на общинските съветници. За всички тях се формира сериозна част от бюджета на Община Перник – втората по задлъжнялост в страната.

При определяне на възнаграждението на председателя на ОбС грубо е нарушен материалния закон, смятат от левицата. В чл. 13, ал. 1 от Правилника на ОбС е определено неговото възнаграждение единствено и само в процентно съотношение от заплатата на кмета, без да са съобразени императивните изисквания на чл. 26 ал.1, изречение 1-во и 2-ро от ЗМСМА.

Никъде в ЗМСМА, нито в друг нормативен документ не е предвидено, че зам.-председателите на Общинските съвети следва да получават възнаграждение, различно от това на общинския съветник. В случая в чл. 14 ал.3 от Правилника на ОбС е посочено, че зам.-председателите получават възнаграждение в размер на 70% от това на председателя, заявяват още съветниците от БСП. Фигурата на зам.-председателя е въведена в Правилника и неговата функция е да замества и подпомага председателя в неговата работа. Заради незаконосъобразност, левицата настоява нормата на чл.14 ал. да бъде отменена при връщането на Правилника с докладна от кмета, респ. със заповед от областния управител.

При определяне възнагражденията на общинските съветници, от БСП виждат грубо нарушение на чл. 34 ал. 1 от ЗМСМА. Според него общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на ОбС и на неговите комисии, а размерът на възнаграждението му се определя с решение на ОбС, прието с мнозинство повече от половината от общия брой съветници.

Възнаграждението е определено не с решение на ОбС, а с подзаконов нормативен акт – Правилника и това е първото нарушение на материалната норма. На следващо място, във 2-ро изречение на чл. 34 ал.1 е посочено, че решението се взима с мнозинство повече от половината от общия брой съветници. Правилникът е приет на сесия на ОбС, проведена на 13 януари 2016 г. с обикновено мнозинство, т.е. с повече от половината от присъстващите съветници, а не от общия им брой. Това е грубо несъответствие с нормата на чл. 34, ал. 1, 2-ро изр. От ЗМСМА, аргументират се съветниците от левицата.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.