iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат ни по 30 лв. за чадър на плажа

Искат ни по 30 лв. за чадър на плажа 06_1435131078

20 лева струва нощувка на морето, а 30 лева плащаме за чадър на плажа. Родните курорти продължават да са уникални на световно ниво - само у нас се плаща за едната „гола" сянка.

За чадър на пясъка с шезлонг под него. А вбесени туристи още в началото на сезона стигнаха и до ръкопашни схватки с концесионерите - окупирали изцяло с платените чадъри иначе безплатния плаж.

Цената на сянката рядко пада под три десетачки и това лято. Докато нощувката в хотелска стая 2 или 3 звезди се движи около двайсетачка на калпак. Толкова е и в доста по-луксозна обстановка. Ако си наемеш например апартамент от собственик, с каквито оферти е пълно в интернет, предаде "Всеки ден".

Мезонет с две отделни спални, голяма дневна и кухненски бокс до Морската градина в Бургас е около 100 лв. на ден, като в него спокойно могат да се настанят 4-5 души. За толкова се наема в разгара на сезона през август, и то точно в дните, когато градът е препълнен заради музикалния фестивал „Спирит ъф Бургас".

Тази година морският курорт по нашето Черноморие ще е и с 20 на сто по-евтин, но най-вече по отношение на нощувките. Хотелиерите масово свалиха цените заради очаквания отлив на предимно руски туристи. Така елитни хотели на първа линия настаняват с 10-15 на сто по-евтино. Като ол инклузив излиза по около 50 евро на ден, което в сравнение с предишните години си е направо евтиния.

В същото време на плажа нищо не се променя. Наемателите продължават да цакат с чадърите и с безумно високи цени по заведенията си тип „капанчета". Това пък вече пали истинска война между концесионери и хотелиери, от една страна, и между плажуващи и концесионери, от друга.

Подписка срещу наемателя на плажа Несебър-юг тръгна заради незаконните му действия според разбунтувалите се. Превзета е цялата ивица, жалват се големите хотела в района. Концесионерът незаконно бил окупирал свободните зона с платени чадъри за по 30 лева. Дори и руски туристи, известни, че са от по-платежоспособните по нашето море, налетели на бой заради незаконното цакане. Всеки път когато плажуващи се опитвали да се настанят безплатно на пясъка, пристигали яки момчета да ги разгонват.

Хотелиери групово сигнализираха Министерството на регионалното развитие, което отдава пясъчните ивици и контролира стопаните им, за безчинствата. Те настояват да стопанисват плажовете, които да са безплатни за всички.

Навсякъде в известните морски дестинации, включително и у комшиите на Балканите, плажуването е безплатно. Печели се не от „сянка", а от консумацията на питиета и храни под иначе безплатните чадъри и шезлонгите, припомнят от туристическия бранш.

Според тях, ако държавата отстъпи на хотели и ресторанти, разположени на първа линия, ивиците отпред срещу минимална такса или безплатно, те спокойно ще печелят не от сянката, а от допълнителните услуги. Така плажовете ще са и почистени, и обезопасени, а курортистите ще са спокойни.

Пясъкът в Гърция е без пари

Пясъкът и сянката на плажа в Гърция са безплатни, освен че като цяло там курортът излиза на българския турист доста по-евтино, отколкото в родината. На свободните плажни зони се плаща само това, което се консумира - напитки, храна. Съвсем спокойно плажуващият се настанява на шезлонга под чадъра. Достатъчно е и една вода или кафе да си вземе човек и може цял ден да си изкара на сянката.

В частните плажове пък се плаща такса на входа между 5 и 10 евро, ако не си гост на хотела. Срещу тези пари обаче освен сянка и другите екстри на плажа често туристът получава дори фрешове и леко хапване.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.