iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат налагане на мораториум върху продажбата на общински жилища в Перник

Искат налагане на мораториум върху продажбата на общински жилища в Перник 08_1470057621

Отново искат налагане на мораториум върху продажбата на общински жилища в Перник, като за ветото настояват петима общински съветници. Това са Милан Миланов от Патриотичната коалиция и четиримата от групата „Реформатори и демократи за Перник” – Бойко Астатков, д-р Мария Маринова, д-р Незабравка Андреева и Симеон Желев. Те искат мораториумът да бъде в сила до построяването на социалните жилища в двата недовършени блока в кв. Тева, които държавата безвъзмездно прехвърли на Община Перник. Както вече писа Pernik Today, социалните домове ще се правят по проект, който ще изпълнява Община Перник. Решение за искането ще бъде взето на предстоящата редонва сесия на ОбС на 4 август 2016 г.

Ето и аргументите на старейшините: към момента броят на общинските жилища е недостатъчен. В същото време листата с чакащите граждани в затруднено социално положение е много дълга, а и броят на тези хора се увеличава. Расте и числото на младите семейства с едно или повече деца, които също чакат и се надяват на Общината, тъй като нямат средства да си закупят собствено жилище на свободния пазар или пък да живеят на свободен наем. Според демократите, така се създават още предпоставки за демографския проблем.

Оказа се, че Общината не е в състояние да реализира основния си приоритет за гарантиране и закрила интересите на жителите на Перник, посочват в искането си петимата общински съветници.

През постоянни комисии към ОбС за последно са минали 3 молби на наематели на общински жилища, които искат да ги закупят – в кварталите Хумни дол, Твърди ливади и Изток.

Докладните за това обаче не са включени в дневния ред на предстоящата сесия на 4 август 2016 г.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.