iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат глоби и незабавно прекратяване на минната дейност в участък “Гладно поле” в Перник

Искат глоби и незабавно прекратяване на минната дейност в участък “Гладно поле”

Светкавични акции, министерски посещения за спиране на въглищни мини; Бедствено положение поради активиралото се свлачище в съседство с въгледобива в Перник; - Всичко това е върхът на айсберга, който виждаме като история в медиите през последните два дни. Институциите изглеждат много активни и бързо реагиращи, а вината за свлачището се приписва едва ли не на гражданите в квартала, прокопали тунели под собствените си домове.

Само че институциите си затваряха очите в продължение на 10 години, а проблемът с добива на въглища е проблем, както в незаконната си, така и в законната си част. Историята в ретроспекция:

През 2005г започва добив на въглища по силата на 10 годишна концесия в участък “Гладно поле” до границите на лесопарк “Урса”. Концесията е на белгийците Филип Уотле, Ерик Брику и техният български партньор Иван Марков. Компанията Рокоул копае буквално на няколко десетки метри от дворовете на хората. Концесията изтече на 12 май, но не е ясно дали концесионерът е прекратил дейност, докато бъде взето решение за искането за удължаване на концесията. Най-засегнатите от местните хора искат прекратяване на минната дейност там; При всички положения едно удължаване на концесията предполага сериозни обществени обсъждания, каквито не е имало при старта на концесията.

От 5-6 години насам, след като става ясно, че въглищните пластове са много на плитко, започва незаконен добив на въглища. Извършва се предимно от роми. Групите са стройно организирани, условията на труд са кошмарни. Лесопарк Урсата е надупчен като швейцарско сирене – вертикалните дупки са по 18 метра дълбоки, без никакво обезопасяване – говори се за 13 смъртни случая до момента. Незаконните миньори секат неправомерно дърветата в парка, за да ги ползват в шахтите. Обществена тайна е, че тези работници плащат по 2 лева на чувалче въглища и се твърди, че таксата се заплаща на охраната на “Рекоул”. Същата охрана не си мръдва пръста да предотврати създаването на незаконни сметища в участъка на концесията – камиони изхвърлят боклук по периферията на мината.

Междувременно се оказва, че големи площи от лесопарк Урсата са приватизирани – неизвестно как и явно без обществено обсъждане.

Преди две години стартира пак без никакво обществено обсъждане втора мина на около километър от мината на Рикоул. Мината е вече огромна и съпоставима с тази на Рикоул. Оказва се, че не фигурира в концесионния регистър, нито в регистъра на проучванията – т.е. мината явно е незаконна.

Недоволните съседи от Местна инициативна група “Съседите на Рикоул” организираха акция през април 2015 г на символично засаждане на дръжвета на пътя на камионите, които изнасят чувалите с въглища от незаконния добив. Няколко дръвчета вече са демонстративно извадени, а местните хора ревниво пазят останалите и ги ограждат с каквото намерят – тръни, гуми и всякакви препятствия пред бракониерите;

Говори се, че представители на мините ходят да говорят с хората от врата на врата, за да тушират опозицията;

За Земята изпрати серия от запитвания по Закона за достъп до обществена информация във връзка със случая в Перник – част от отговорите ще бъдат представени на утрешната прес-конференция

Институционалните и медийните акции от последните дни показват активизиране около случая. Искрено се надяваме, че не е просто демонстрация, след която няма да има реални мерки. Ето списък с исканията на МИГ “Съседите на Рикоул” и За Земята:

Незабавно прекратяване на минната дейност в участък “Гладно поле” в Перник

Изваждане на въглищните залежи в участъка от енергийния баланс на България – т.е. окончателно преустановяване на възможността там да се добиват въглища

Рекултивация на терените

Глоби в случаите, в които добивът или проучванията са навлезли с частни или общински терени извън границата на учредената концесия

Обезщетения за обезценените имоти на хората, чиито терени граничат в мините

Проверка на всички общински и национални институции, които някак са пропуснали през годините да предприемат мерки срещу слуващото се, въпреки многобройните сигнали

Разследване на приватизацията на лесопарк “Урса”

В национален план: Завършване и приемане на Национална минна стратегия – процес, който е замразен вече няколко години

Доклад: Алтернативи за въгледобивните региони в България

Във втората на част на пресконференцията За Земята ще представи актуализирания към 2015 г доклад “Алтернативи за въгледобивните региони в България”, Докладът е резултат от дългогодишната работа по темата за намиране на икономически алтернативи за регионите, които са в зависимост от въглищната индустрия. Темата за намиране на нови работни места е особено актуална след затваряне на ТЕЦ Варна и мина Чукурово по-рано през годината.

Създадохме специален онлайн инстурмент, който описва накратко възможностите за трудови обезщетения, предприемачество и преквалификация за съкратени и напускащи мините или ТЕЦовете. Информационният инструмент, както и връзка към доклада ни са достъпни на:

sledpepelta.zazemiata.org

Очакваме ви в БТА или пред компютърните екрани. Има възможност да получаваме въпросите на гледащите онлайн на хаш-таг: #sledpepelta

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.