iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Исканията на протестиращите узряват с всеки изминал ден

Исканията на протестиращите узряват с вески изминал ден 02_1361468353

Не знам доколко ще се понравят на хората, но ето няколко предложения за изграждането на платформа:
Какво искаме?
По-малко партийност в политиката, намаляване на апетитите и щенията от страна на партийните централи. Повече гражданска инициатива в управлението на държавата!
Как може да стане това?

  1. Президентска република. Кабинетът на България да не се сформира от партии, квоти, интереси, кръгове и политически интереси.
  2. Народно събрание, сформирано на мажоритарен принцип от излъчени мажоритарно представители на регионите в България. Държавата ни е изградена от 28 области. Във всяка една от тях да бъдат излъчване мажоритарно по 5 народни представители – общо 140. В Парламента на България (Горна камара) по право да влизат Патриарха и Омбудсмана на Републиката.
  3. Премахване на Общинските съвети. Общините да се управляват от кметовете на Общините и на населените места в тях. Така спестяваме на държавата пари за около 9000 хрантутника и премахваме прекомерното влияние на партиите по места. Общините в дадена област да бъдат законодателно ръководени от Областни съвета. Това са 28 области с по около 30-35 представителя, излъчвани също мажоритарно. Т.е. – по-малко от 1000 областни съветници. Тези областни съвети ще се събират на общи сесии като Долна камара на Българския парламент. Тази долна камара ще има и законодателна инициатива – да създава и да предлага закони и изменения на законите. Гласуваните от тях актове след това трябва да бъдат одобрени от Горната камара на Българския парламент, която както казах по-горе ще се състои от 142 народни представителя. Накрая Президентът на Републиката ще има право на вето, както и по сегашния закон и ще може окончателно да одобрява приетите закони. Президентът ще назначава свои представители в Областите – дали ще ги наречем Областни Управители или Губернатори не е от такова значение.
  4. Прозрачност при финансирането на изборите – изборите за Областни съветници и Народни представители трябва да бъдат задължително мажоритарни. Всеки кандидат да бъде задължен да декларира приходите и разходите си в кампанията си. Да няма скрити дарители и да има горен праг на даренията, примерно от 20 000 лева. Всеки кандидат да се регистрира данъчно и да води счетоводни документи, които след приключване на изборите да се представят за проверка и одобрение от специално звено в Сметната палата. И едва след получаването на окончателен Акт за ревизия той да встъпва в длъжност, ако е избран.
  5. Да се въведе образователен ценз за гласоподавателите.
  6. Половин година преди изборите всеки от имащите право на глас и желаещ да упражни това си право, да подаде декларация за намерение. С това той ще заяви, че ще гласува, в коя избирателна секция. И най-важното – да носи наказателна отговорност в случай на участие в манипулация на вота, купуването и продаването на гласове и други, свързани с избирателния процес нарушения и престъпления. На базата на тези, формирани чрез доброволно волеизявление избирателни списъци, всеки гражданин, участвал в избори да има право да инициира подписка или инициатива за отзоваването на избран народен представител или областен съветник.

Но най-важното – каквито и предложения и модели да бъдат осъществени, това задължително минава през свикването на НОВО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ и приемането на НОВА КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.