iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова обсъди проблемите на Радомир

Ирена Соколова обсъди проблемите на Радомир 03_1457363972

Проблемите на икономиката в Радомир обсъдиха на работна среща народният представител от ГЕРБ и председател на женската структура на партията Ирена Соколова, кметът на община Радомир Пламен Алексиев и представители на бизнеса в града, като недостигът на технически подготвени кадри, заварчици, шлосери, стругари и др., нуждата от възстановяване на дейността на технически училища и предоставяне на стипендии за учениците, както и липсата на желание сред младежите да работят се откроиха като основни проблеми. Сред негативите бе изтичането в чужбина на подготвените и обучени кадри.

„Можем да насочим приоритетно учениците към специалности, от които икономиката ни има нужда и изпитва дефицит, но няма как да ги задължим какво да учат”, каза Ирена Соколова. Според нея начинът да бъдат насочени децата към технически специалности са икономически, социални стимули и разговори с родителите. Тя добави, че дуалното образование е един от начините да се преодолее недостигът на кадри.

„Няколко фабрики вече правят професионално обучение на ученици, които са отпаднали от училище или не желаят да учат в средните общообразователни училища. Три дни работят, два дни учат. Това е една от стъпките, които водят към напредък в производствения сектор“, подчерта Соколова

Кметът на Радомир Пламен Алексиев представи своята идея за развитие на индустриалната зона в града, което би дало препитание на много хора. „Нужно ми е вашето съдействие за рекламирането на нашите производства. Трябва да си помагаме взаимно, за да направим град Радомир атрактивен. Общината вече работи за реализацията на ключови инфраструктурни проекти за развитието на града“, каза още Алексиев.

Представителите на тежката индустрия в града дадоха заявка да участват активно в преобразяването на града.

„Бизнесът трябва да се отвори към малките фирми, не само към големите, които печелят обществените поръчки, а след това отказват да плащат на подизпълнителите“, заяви Димитър Димитров ръководител на „Галко“ АД. Той смята, че икономиката има нужда да бъдат създадени „защитени специалности“, които да подбуждат младежите да учат, като им се предоставят икономически стимули и стипендии.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.