iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Инспектират Общностния център в кв. "Тева"

Инспектират Общтностния център в кв. "Тева" сн. gradski.org

В края на месеца новопостроената сграда в квартал „Тева“ ще бъде инспектирана. Двата обекта, които се помещават в нея  – социалният център и забавачката са неразделни един от друг.

Строителството на новата двуетажна сграда започна през 2011 година. Общностният център е готов и пред приемане. Финансирането за него е по проекта “Във фокус семейството” и е на стойност 1 311 890 лева, като средствата са осигурени от Министерството на труда и социалната политика със заем от Световната банка. От тях за общностния център са предназначени 963 890 лева, които се предоставят от социалното министерство.

348 000 лева трябва да бъдат вложени в строителството на детската градина, която се финансира със собствени средства на Община Перник. Към дейностите са включени монтиране на ограда, вертикална планировка и още довършителни работи, които трябва да приключат през 2013 година.

Това е първото строителство на нова детска градина в Перник от 25 години насам. Тъй като двата обекта не могат да се разделят, Община Перник прави постъпки за допълнително финансиране през тази година, за да бъде довършена окончателно сградата, каза д-р Симеон Василев. Кметът Росица Янакиева предложи финансирането да се поеме от Междуведомствената комисия по бедствията към МС, за да може децата от детската градина, която е разположена в апартаменти в жилищен блок в квартал “Тева” да бъдат преместени в новата сграда, а освободените помещения да се използват за кризисно настаняване за пострадали от земетресението. Комисията обаче е отказала да приеме такъв вариант.

Както “Градски вестник” писа, процедурата по подбор на екип, който ще работи в общностния център е стартирана, съобщи ресорният зам.-кмет Илинка Никифорова. Набират се психолози, логопеди, социални работници, педагози и педагози със специален профил, които ще започнат работа през пролетта на 2013 година. Дотогава центърът трябва да бъде напълно оборудван. Една от задачите на специалистите ще бъде образователната подготовка на децата  и предоставянето на услуги, свързани с по-лесното им адаптиране към средата в детските градини и училищата. Ще бъдат обособени и кабинети, както за работа с малчуганите, така и с техните родители, които попадат в групата с риск при социалната им адаптация.

Пернишкият център е един от 70-те общностни центъра в страната, които ще отворят врати през пролетта на 2013-та, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Те ще осигурят консултация и грижи за над 100 000 деца от 0 до 7-годишна възраст и техните родители. Центровете ще се издържат в продължение на 2 години със средства по проекта. След това издръжката поемат общините.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.