iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Имигранти напуснаха базата в Ковачевци

Имигранти напуснаха базата в Ковачевци 11_1415625532

Опразниха Националният детски комплекс /НДЕК/ в Ковачевци, след като настанените там имигранти напуснаха базата.

Близо 80 сомалийци, афганистанци и пакистанци са извозени с два автобуса към столицата, ескортирани от три жандармерийски коли. Сред тях е имало и 15 деца. Малчуганите, които не бяха приети в основното училище в Калище, но започнаха занимания в Земен, са получили удостоверения и ще продължат обучението си в столични училища.

Причината за опразването на НДЕК в Ковачевци са големите харчове около отоплението на огромната сграда. Неприятният факт е, че парната инсталация, която бе ремонтирана миналата година за близо 200 000 лв., сега пак не работи. Констатирани са изпочупени легла и столове, разбити инсталации и други негативи. За състоянието на стаите в комплекса се прави опис, а по-късно щял да бъде направен основен ремонт. От общинската управа на Ковачевци силно се надяват Агенцията за бежанците да поеме разходите по обновяването и базата да бъде предадена във вида, в който е приета.

Бежанците престояха в Ковачевци малко повече от 1 година. Близо 250 сирийци бяха настанени там на 18 октомври 2013 г. и този факт взриви местното население. Хората бяха недоволни от това, че никой не ги е предупредил за това, че НДЕК става временен център за бежанци.

По-късно броят на имигрантите нарасна на 350 , като сред битуващите в селото имаше сомалийци, афганистанци, хора от различни африкански държави.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.