iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Иманярите у нас се увеличават

Иманярите у нас се увеличават 04_1461298950

Българите масово стават иманяри, като броят на хората, които копаят и изнасят културното ни наследство, расте постоянно. Според прогнозите на родните археолози броят вече наброява 500 000 души.

Най-голямата група копачи за съкровища е от Северозападния регион, където друго препитание няма, разказа доц. Сергей Торбатов от НИМХ към БАН. „Преди дни се върнах от обход в Плевенско. Всичко е прясно изкопано. Където и да отидете сега, все същото ще видите“, посочи той. По думите му към официалното число на иманярите, което се цитира у нас, или около 5000 души, трябва да се добавят поне 2 нули.

Така почти не е останало кътче в страната, съхранено от набези. А на местата, където се знае, че е имало или има находки, земята се обръща за пореден път, защото в повърхностните слоеве не е останало нищо. Изкопите стигат до 7 метра дълбочина, констатират археолозите.

При акциите на полицията пък става ясно, че всичко намерено се изнася, включително керамични съдове, костни предмети, архитектурни детайли. Ако са по-големи, се режат и се пласират на части.

При успешни операции част от находките се връщат у нас, но те вече нямат историческа стойност, защото учените не знаят откъде са.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.