iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има жалби против преизчисляването на втората пенсия

Има жалби против преизчисляването на втората пенсия 12_1450191344

9 пенсионери обжалват решения на НОИ за преизчисляване на пенсията им в резултат на прехвърлени пари от частен фонд. Това съобщи управителят на института Бисер Петков.

Това е установила проверка по повод данните на пенсионните дружества, че неколкостотин ранни пенсионери не получават обещаната по-висока пенсия или получават минимално увеличение, след като се прехвърлят в държавния институт.

Петков заяви, че не е възможно НОИ да информира предварително хората каква пенсия биха получавали след прехвърлянето на индивидуалните си партиди в държавния институт. Според него те трябва да преценят сами. "Не мисля, че трябва да се прави драма от това. Ние се опитваме стриктно да спазваме закона и от хилядите лица може да има доволни и недоволни. Това е право на избор и категориите малко-много са субективни", каза управителят на НОИ.

Има и хора, които подават заявления за прехвърляне на средствата си към НОИ и за преизчисляване на пенсиите, без да имат право за това. Такива са например военни и полицаи, пенсионирани преди 2004 г., когато все още не са имали вноски в УПФ и съответно пенсията им от НОИ не е намалена. След това те са продължили да работят и имат вноски, но сега нямат право на преизчисляване на тази пенсия. Петков призна, че в закона липсва регламент, по който тези заявления да бъдат изтеглени, но все пак разменят информацията с пенсионните дружества и НАП. "Все още нямаме постигната писмена процедура за изтеглянето на тези заявления с пенсионните фондове", каза още Петков.

СТАТИСТИКА

14 000 заявления са получени от ранни пенсионери за прехвърляне на средствата към НОИ, 8400 вече са получили разпореждане за преизчисляване на пенсията, като средното увеличение е 73 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.