iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има опасни заведения и у нас

Има опасни заведения и у нас 11_1448377874

Две изключително опасни заведения, подобни на трагично известното в Букурещ, цъкат и у нас, казаха от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Единият от обектите е в София, а другият в Казанлък. При тях е установено, че се използва газ пропан-бутан в помещение, което е под нивото на околния терен.

Заради изключително опасното боравене с горивото се очаква заведенията да бъдат затворени, докато не създадат специални помещения за бутилките с пропан-бутан. В други 124 дискотеки и ресторанти има различни нередности, свързани с пожарната безопасност.

Нарушенията са били констатирани по време на засилените проверки, които се правят с оглед на наближаващите празници и заради трагедията в румънската столица, когато 60 души загинаха, а други около 150 бяха ранени при пожар в нощен клуб заради липсата на аварийни изходи и работеща противопожарна инсталация.

В рамките на кампанията през последните три седмици у нас са проверени 450 обекта, от които 373 са заведения за развлечение, а другите 77 места са хотели или почивни станции.

Оказало се, че в 126 от тях има различни нарушения. Въпреки това експертите заявиха пред "Новинар", че това не означава, че са потенциално опасни за посетителите и персонала и проблемите могат да се оправят с малко средства и отделено време.

Най-често липсва план за евакуация при възникване на пожар или авария. Управителите на заведения масово не разпределят задачите на персонала при извънредни ситуации и не провеждат тренировки за тестване на плана за евакуация. Така на практика при избухване на пожар никой от персонала не знае какво да прави, как да отвори страничните изходи или да насочи хората и да обезопаси периметъра, за който трябва да отговаря.

Допълнително затруднение са и неизправните светлини, които трябва да насочват хората към допълнителните врати.

От пожарната посочиха, че най-честите причини за възникване на пожар са неизправните аспиратори, които не се чистят и по тях се наслоява мазнина, която впоследствие е лесно запалима.

Куриозното при проверките е, че инспекторите ходят по обектите в петък, събота и неделя, когато има най-много посетители. Въпреки това те не сигнализират на колегите си от здравното министерство, ако забележат, че в заведенията се пуши, защото това не засягало тяхната работа и ведомство.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.