iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има минипанаир на родните производители в ЦУМ

Има минипанаир на родните производители в ЦУМ 05_1463199800

Биохраните и козметиката от охлюви са сред хитовете на шестото търговско изложение „Доверете се на българското”, което започна в петък в столичния ЦУМ.

Минипанаирът на родните производители е поместен в бившия гастроном на магазина и е организиран от БТПП. На него могат да се купят храни, напитки, козметични продукти, облекло, обувки, чанти, детски стоки, бижутерия.

Главният секретар на палатата Васил Тодоров каза за „Монитор”, че има идея в бъдеще да се направи постоянно действащо изложение на българските производители. „На него купувачите ще са сигурни, че купуват родна стока”, добави той и изрази надежда държавата да помогне за това начинание. „Досегашните изложения винаги са се радвали на силен интерес и от участниците, и от посетителите. От началото на годината направихме вече няколко. През есента ще има още извън София в Стара Загора, Търговище и в Габрово”, добави Тодоров.

Любен Кацаров, съсобственик на пловдивска фирма за памучни дрехи, поиска по-строг контрол при вноса. „Много трудно издържаме на конкуренцията на китайските стоки. Залагаме основно на качеството, защото трудно с цена ще се преборим. Нашите слипове са по 3,50 лв., а китайските ги пускат по 80 ст., че и по-евтино. Заради ниските доходи обаче повечето българи купуват евтиното и не търсят качественото. Подобни изложения помагат на хора, предпочитащи българското, да не обикалят, а да знаят къде да го намерят”, добави бизнесменът.

Деян Николов, собственик на фирма за дрехи от Русе, също каза, че родните производители залагат единствено на качеството, за да успеят да конкурират евтиния внос от Китай. „Залагаме изцяло на използването на по-хубавите материали”, поясни той. Според него трябва да се засили контролът по границите за импорта, което ще даде по-големи шансове на родното производство. По думите му едно постоянно действащо изложение на български стоки ще е от полза за всички.

Сред останалите стоки, предизвикали интерес сред посетителите на изложението, са медът и другите пчелни продукти. Продавачите на щанда за мед споделиха, че заради ниския си стандарт българинът консумира малко мед.

На щанда на роден производител могат да се купи чифт чорапи от памук по левче. Винарска изба от Южна България пък предлага 2 бутилки за 10 лв. Изложението с български стоки в ЦУМ ще продължи до 22 май. В него участват 50 фирми, декларирали, че представяните и продавани на щандовете стоки са направени у нас. Организаторите от БТПП отчитат, че броят на изложителите се е увеличил с 15%. По една пета от фирмите предлагат козметика, храни и напитки. Най-много – 60%, са изложителите на конфекция. Всеки ден за посетителите ще се тегли томбола с атрактивни награди, предоставени от изложителите. За фирмите по време на изложението са предвидени безплатни юридически консултации, уточняват организаторите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.