iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И токът може да поскъпне

И токът може да поскъпне 05_1432970111

Очакваните високи изравнителни сметки за парно, за които предупредиха топлофикациите преди ден, няма да са единствената "изненада" за джоба на българите, като от 1 юли се задава ново поскъпване на тока. То може да дойде, въпреки че само преди месец енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че не вижда основания за това.

Увеличението, което предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е средно с 1.99%. То е далеч по-малко от исканията на ЕРП-тата, които настояваха за цени, които са по-високи в пъти от сега предлагания процент. Според работния доклад на комисията, разпространен вчера, най-голямо ще бъде поскъпването за клиентите на Енерго -Про, които ще плащат с 3.64% повече. Дружеството обслужва Североизточна България. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България поскъпването ще е с 1.53%. За Югоизточна България, обслужвана от ЕВН, увеличението ще бъде 1.22%, а "ЕСП -Златни пясъци" дори получава намаление от 2.93%. През октомври миналата година цените на тока бяха повишени с почти 10%.

"Не съм коментатор на енергийните дружества. Исканите от ЕРП-тата увеличения съвсем не означават, че това ще бъдат цените от 1 юли", каза преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов. Изказвания в подобен дух неколкократно направи и енергийният министър Теменужка Петкова, която смята, че няма причини за скъп ток. "Не бих казала, че изборите имат общо с цената на тока, години наред го виждахме това, но то сега не се прави. Дружествата трябва да докажат нуждата от покачване цената на тока. Според мен са налице условия цената на тока да бъде задържана на това ниво", заяви тя.

Докладът на регулатора не е окончателен, а ще бъде обсъден с дружествата през следващата седмица. Отсега обаче е ясно, че те няма да са съгласни с предложението на КЕВР. Доставчикът ЧЕЗ например поиска увеличение на нощната тарифа с 25.39%, а на дневната с 9.38%. Енерго- Про настоява за скок на нощния ток с 24.96%, а на дневния - с 2.62%. ЕВН поиска средно поскъпване на тока с около 4%.

И докато токът най-вероятно ще поскъпне, цената на парното от 1 юли леко ще се понижи. За "Топлофикация -София" комисията предлага намаление от 4.76%, с което цената ще стане 74.24 лв. за мегаватчас, при 78.67 лв. в момента. За пловдивската топлофикация намалението ще бъде с 1.44%, а за Бургас - с 3.14%. В Плевен намалението ще бъде още по-несъществено - с 0.65%, а във Варна - с 4.03%.

Само преди ден от Асоциацията на топлофикационните дружества обявиха, че по-голямата част от 12-те регулирани топлофикации работят на загуба и вече са натрупали пасиви за 78 млн. лв. Заради несъвършенства в приетата през миналата година наредба за услугите в сектора пък се чакали огромни изравнителни сметки за парно. Само данните на столичната "Топлофикация" показват, че през април консумацията е била с 24% повече спрямо същия месец на 2014 г. Шефът на асоциацията Илия Николаев обясни чаканите високи сметки за парно с нормативни пропуски, които не са били отстранени въпреки настояването на бранша. "Ефектът от това е, че има голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои дружества, което ще доведе до високи изравнителни сметки в края на сезона", обясни той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.