iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

И по магистралите ще има легнали полицаи

И по магистралите ще има легнали полицаи 04_1459488845

Ограничаващи скоростта препятствия тип „легнал полицай“ ще бъдат разположени по пълното протежение на всички български магистрали, като това трябва да стане до началото на лятото, преди да е започнал курортният и отпускарски сезон.

Предложението е внесено от ръководството на КАТ и вече е съгласувано с Агенция „Пътна инфраструктура“.

По закон не е необходимо мярката да бъде гласувана в парламента, но бърза проверка на нашия вестник установи, че тя среща пълната подкрепа на депутатите от всички парламентарни групи.

Инициативата е превантивна срещу безобразното шофиране със скорост, далеч надвишаваща разрешените 140 км/ч по магистралите, разкриха от ведомството и допълниха: „Това се оказва единственият начин да бъде спряна веднъж завинаги войната по пътищата на нашата страна.“

Черната статистика говори достатъчно красноречиво: От началото на тази година до вчера в страната са загинали в пътни инциденти 129 души. През изминалата 2015 г. 708 души са намерили смъртта си на пътя.

Магистралните „легнали полицаи“ ще се различават от тези по улиците в градовете. Те ще са много по-широки и по-плавни, за да се изключат инциденти с невнимателни водачи. Освен това ще бъдат разположени на всеки десетина километра шахматно и полентово - един в скоростната лента, по-нататък в средната, в ускорителната и т.н. с цел максимална концентрация на шофьора.

„Особено полезни ще са през нощта, защото ще направят заспиването зад волана практически невъзможно“, коментират новата мярка психолози.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.