iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

И НЕК иска по-скъп ток

И НЕК иска по-скъп ток 03_1457334132

Няколко дни след като доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ поискаха по-високи цени на тока за бита от 1 юли, с подобно искане излезе и държавната Национална електрическа компания (НЕК), като това става ясно от съобщение на дружеството, публикувано на интернет страницата му. Компанията не казва точно с колко иска да бъде увеличена цената, но изброява за какво са й нужни парите, като добавя, че очаква да бъдат покрити разходите й за зелен ток и поддържане на резерв.

Според източник близък до Българския енергиен холдинг до 31 март заявка за поскъпване на тока ще направят и двете най-големи държавни централи - АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“. Мотивът на дружествата ще бъде нуждата от средства за инвестиции и нормално разплащане с доставчиците.

„Очаквахме подобно нещо, тъй като резервите за задържане или намаляване на цената на тока са изчерпани“, коментира пред „Труд“ председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, който е и бивш директор на НЕК.

По думите му компанията има основание да иска повече пари за ток най-малко по две причини – първо, предстои плащане по арбитража с „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ и, второ, БЕХ има да връща облигационен заем до 2020 г.

„Абсурд е цената на тока да продължава да бъде ниска, при положение какъв голям дефицит има в системата. Отделно БЕХ се опитва да тегли нов заем и трябва да покаже план за увеличение на приходите“, добави още Хиновски.

По думите му изказванията на министерството на енергетиката и на Комисията за енергийно и водно регулиране за евентуално намаляване на цената на тока от юли са популистки. Ще бъде намалена само добавката за задължение към обществото, която обаче не е толкова голяма част от цената на тока.

„Съвсем естествено е енергийните дружества да искат поскъпване на тока, защото тепърва дружествата трябва да инвестират огромни средства в инфраструктура“, коментира енергийният експерт Атанас Тасев. „Парите трябва някой да ги плати, досега НЕК е трупала дефицит, като не е плащала на доставчиците си“, обясни още Тасев.

По думите му в момента не е време да бъде намалявана цената на тока за бита само заради поевтиняването на газа. Причината - по-добре е да се работи за запълване на дефицита в системата.

Преди седмица стана ясно, че доставчиците на ток искат увеличение на цените за битовите абонати до 3,6% от 1 юли. Причината - дружествата разчитат с това да покрият разходите си за купуването на енергията и поддръжката на мрежата.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

24-Април-2016

23-Април-2016

25-Април-2015

24-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.