iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хиляди се молиха Божията майка да спре катастрофите

Хиляди се молиха Божията майка да спре катастрофите 08_1439719421

На Голяма Богородица стотици хиляди хора призоваха Божията майка да спре катастрофите, като Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки.

Молитва за разум към Богородица отправиха стотици хиляди българи, които напълниха манастирите вчера. "Божия майко, вразуми шофьорите и спри кървавите катастрофи по пътищата на България!", каза игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. А множеството миряни повтаряше думите след него.

"Виждате какво е в нашата страна - няма ден без жертви на пътя. Това е бедствие", продължи игуменът. И отправи молитва към Богородица да ни пази от беди, земетресения, наводнения, град и мор. Броени часове по-рано на пътя край Берлин загинаха още шестима нашенци. Двама от тях бяха младоженци. В същото време автомеле затвори пътя Русе - Силистра, а гастарбайтер рани петима, след като заспа на волана.

Яжте от курбана, мръвките са проверени, казаха монаси на миряни

5 километра опашка за благословия от Неофит

Богородица върши чудеса за своите деца, заяви патриархът в Троянския манастир

Дълги опашки от желаещи да целунат иконите на Дева Мария се извиха пред храмовете в цяла България вчера. На Голяма Богородица хиляди искаха да получат и благословията на Божиите служители. Богомолци опитаха и от вкусните курбани, а монасите им гарантираха, че месото е проверено. Най-много хора имаше в Троянския манастир, където Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи Божествена Света литургия.
Именно там преди 40 години той е станал дякон.

Вчера патриархът води и литийното шествие с чудотворната икона на света Богородица Троеручица. Желаещите да чуят словото му търпеливо чакаха. Около 5-километрова опашка от автомобили се образува между Троян и село Орешак. Обособените паркинги с близо 5 хиляди места бяха пълни. "Тук, в Троянския манастир, от различни краища на страната ни идват благочестиви люде, за да изкажат благодарността си, да изплачат болката си, да разкрият трудното си битие и да потърсят защитата на небесната застъпница Пресвета Дева Мария", заяви Негово Светейшество в словото си.
Пред чудотворната икона на света Богородица Троeручица той добави: "Денят на Богородичното успение е ден на радост, защото Богородичната кончина не е обикновена смърт, нима немощта на този греховен свят можеше да задържи майката на живота, сияеща в своята любовна чистота. Цялата християнска история е наситена с множество чудеса, които света Богородица извърши, за да запази своите страдащи чеда". Миряните, дошли да се помолят на иконата, я изпратиха в литийното шествие до параклиса в местността Могилата, където през ХVI в. тя е донесена от монаси от Хилендарския манастир и е станало първото чудо. Десетки хиляди се помолиха на Дева Мария и в Бачковския манастир. "Божия майко, вразуми шофьорите и спри кървавите катастрофи по пътищата на България!", каза игуменът архимандрит Симон.

Празникът в Рилския манастир мина при засилени мерки за сигурност заради върлуващата бруцелоза в района. Там бяха забранени чеверметата и консумацията на сурово мляко. Още на входа на град Рила имаше разположен пропускателен пункт. Полицаи спираха колите и следяха да не се превозват животни за дарение на манастира или курбан. Към проверяващите екипи имаше и ветеринарни лекари.

Дядо Николай пожела здраве и успех

Пловдивският митрополит Николай отслужи Светата литургия в пловдивския катедрален храм "Успение на Пресвета Богородица". Пред чудотворната икона "Св. Богородица - Златна ябълка" той пожела здраве и благословен успех на всички.

Храмът беше пълен с хора, а след литургията имаше курбан.

И чужденци палят свещи в Добринище

Жители на Добринище, гости от цялата страна и от чужбина присъстваха на храмовия празник на уникалната църква "Успение Пресвета Богородица" в града под Пирин. Най-напред свещеници начело с местния отец Иван отслужиха тържествена литургия, а по-късно осветиха и курбана. Над 20 агнета бяха дарени от миряни за празничния ден, а хиляди хора опитаха от вкусната гозба. "Дойдоха българи и чужденци от съседните курорти Банско и Разлог. Гордеем се с древната си църква, построена през далечната 1684 година. Възстановихме я с труда на местни хора, вече отвори врати и привлича все повече поклонници. Те палят свещи и се молят за здраве в нея", заяви кметът на Добринище Китан Галчев. Той разкри, че са измайсторени нов владишки трон и иконостас. Иконостасът на света Богородица е широк 12 метра и висок 4 метра.

Добрата новина е, че те ще бъдат осветени от Неврокопския митрополит Серафим съвсем скоро. Свещеници посетили църквата и се уверили, че всичко е готово за освещаването. "В една от двете недели - на 30 август или на 6 септември, когато е Денят на Съединението на България, ще е голямото събитие", разкри градоначалникът.

През годините на социализма храмът бил занемарен и постройката се срутила. Местните жители и свещениците в планинския град решили да върнат славата на уникалната църква. Тази света обител за всички в Добринище е особено ценна. Затова не жалили средства и труд, за да я ремонтират и да стане действаща. Целият град се обединил около каузата да възстанови този храм на вярата, а община Банско помогнала финансово.

Йерусалимово си отвори параклис

Йерусалимово, известно като селото на хаджиите и единственото у нас, в което има улица "Палестина", показа, че вярата е чудо и почитта към Бог е в сърцето. Местни хора и наследниците им от цялата страна и по света се събраха на Успение Богородично на чудодейния връх на влизане в селото, където се издига вече 15 години 6-метров метален кръст. Хората дойдоха на мястото в събота, за да запалят свещичка в параклиса, който е единственият у нас с името "Вход Господен в Йерусалим". Той е в наследствените ниви на рода на дядо Кольо Манов, от чиято фамилия е и историчката проф. д-р Цонка Каснакова. Нейното семейство е изградило и паракалиса. Тя обясни на хората, че е тръгнала по стъпките на тежката църковна бюрокрация, според която, за да бъде осветен един храм, той трябва да е притежание на църквата. Проф. Каснакова е започнала процедурата по даряване, но тя се оказва доста мудна, освен това дядо Галактион, митрополитът на Старозагорската митрополия, който според канона трябва да освети храма, е все още в тежко състояние след претърпяната преди няколко месеца катастрофа. Затова и в Йерусалимово параклисът не беше осветен, не присъства и нито един от поканените духовници. Дойде обаче зографът на олтара Тодор Тодоров от Свиленград. "Но ние с вас, палейки по свещичка тук, всъщност направихме част от това освещаване", каза пред близки, приятели и земляци проф. Каснакова. Хората отправиха и молитва пред храма за завръщането на младите от семействата им, които са в чужбина, отново по родните места. После всички се отправиха към двора на църквата "Св. Димитър" в селото, където по стара традиция на 15-ти август се събират местите родове. 13 казана курбан, дарени от миряни, сготви в двора на храма землякът майстор готвачът Георги Гочев.

Заедно с йерусалимци празнуваха и шотландците Джон и Уенди Браунли от Единбург, които имат къща в Йерусалимово, и Маги Смит от Кент, която живее в съседното село Изворово.

Наплив за венчавки и кръщавания

Осем двойки от Благоевград избраха църковния празник, за да се венчаят в катедралния храм "Въведение Богородично". Сериозен бе напливът и за кръщаване - 14 малки благоевградчани бяха кръстени в празничния съботен ден. Почти всички бебета носеха името на Божията майка в различни съвременни варианти - Мариола, Марая, Ана-Мария, Марияна, Мариела, Марио. Сред младоженците имаше и французин, който ще придобие българско гражданство и адрес в Благоевград.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.