iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Големите вериги боядисват ръцете на крадците

Големите вериги боядисват ръцете на крадците 12_1450515250

Търговци боядисват ръцете на крадците, които задигат дрехи, като новата система вече е въведена в повечето магазини и големи търговски центрове, където пикът на задигнатите стоки е още по-висок преди предстоящите празници.

Маркерите, които обагрят апашите, наподобяват доскорошните, които седяха по облеклата, за да не могат те да се изнасят, без да са отметнати на касовия апарат. Новите джаджи имат същата функция с тази разлика, че те съдържат и две

ампули с боя – синя и червена

„Имаме много случаи, когато крадците просто чупят маркерите и изнасят дрехите. Когато новите аларми обаче се счупят, те обливат ръцете на недоброжелателя с боя. Тя седи със седмици по кожата и е много трудно да се измие, дори след като този период мине. Формулата й обаче е такава, че от дрехата пада само след едно пране“, обясни пред „Монитор“ управител на голяма търговска верига, която вече е въвела новите маркери в експлоатация. В други магазин пък просто добавят ампулките с боя към старите маркери. Всички са категорични, че те дават резултат и вече са налице и първите крадци с боядисани ръце.

Мярката има и превантивен ефект. Всеки консултант в магазин за дрехи, които види човек с боядисани ръце, ще си има едно наум и ще го следи изкъсо. Кражбите на дрехи от хоби на ученичките се превърна в доходоносна професия през последните години. Много групи най-вече от млади момчета и момичета започнаха да обличат приятелите си срещу половината стойност от цената на дрехата. По този начин те си

докарват и сериозни приходи

Според служителите от сектор „Улична престъпност“ в СДВР оборотът, който тези групи от по двама-трима души реализират, е поне по 2 хил. лева месечно. Преди празниците, когато навалицата по магазините е голяма, а вниманието на служителите е понижено подобна печалба се прави и за седмица.

„Много от крадците работят по поръчка. Магазините имат и онлайн каталози, по тях клиентите им си избират модел, марка и номер на дрехата, а крадецът ги задига и им ги продава на половин цена“, обясниха от „Улична престъпност“, в чиито правомощия попада разследването и борбата с тези престъпления.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.