iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глобяват с 20 лв., ако сме забравили да декларираме колата си преди януари

Глобяват с 20 лв., ако сме забравили да декларираме колата си преди януари 01_1421404514

В столицата всеки, който е забравил да декларира колата си в кметството преди 1 януари, може да си признае за това до края на февруари и ще плати глоба само от 20 лв. Това съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

За юридически лица санкцията ще е 100 лв. без значение с какво закъснение се регистрира колата. Това е минималната санкция, която се дължи по закон, ако колата не е регистрирана в срок след смяна на собствеността. След този месец глобата ще се върне в редовния си размер - от 20 до 200 лв. за физическо лице и от 100 до 500 лв. за фирмите. Промоцията обаче едва ли ще зарадва много собственици, защото при регистрацията те трябва да платят и данъка със законната лихва за забавяне. Така общината се надява да насърчи хората да си регистрират колите, които след това ще трябва да плащат данък, а това ще увеличи приходите в хазната.

През 2014 г. общината е събрала с около 4 млн. лв. повече от данък МПС спрямо същия период на 2013 г., като това се дължи на засиления контрол. „С новия начин на деклариране също ще имаме допълнителни приходи, като предполагам, че те ще са около 2-3 млн. лв.”, каза финансист №1 на общината.

От 1 януари вече няма да е възможно да укриваме колата, тъй като КАТ свърза системата си с общините. По този начин вече не е нужно да се редим на гишетата, за да подадем декларация при продадена или купена кола след тази дата. „В момента новата системата работи тестово”, каза Барбалов. Той обаче припомни, че трябва да се отиде до данъчната служба, ако колата е собственост на повече от едно лице, придобита е по наследство или е освободена от данъка поради инвалидност или друга причина.

„Ще се опитаме да подобрим информационните потоци така, че в бъдеще да спестим на тези хора посещението в нашите данъчни отдели”, обясни Барбалов.

Освен това общината ще се опита да започне през февруари данъчната кампания.

Така софиянци ще имат месец повече, за да платят налозите върху недвижимите имоти и този върху МПС с 5% отстъпка.

До края на година ще се изчислят и данъците, а софиянци ще получат около 800 000 известия по пощите. „Работим по проект, за да може в следващите месеци да изградим система, която да позволи на хората, ако искат, да получават известията си по електронен път”, каза Барбалов.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.