iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гишетата на Паспортно празни, сега е моментът за смяна

Гишетата на Паспортно празни, сега е моментът за смяна

Сменяйте личните си документи, сега е моментът. Това призоваха вчера от пернишката полиция. Гишетата в паспортната служба са празни и подмяната на тескеретата не отнема никакво време, за разлика от опашките през последните месеци.


По данни от 28.02.2011г. на Дирекция „Български документи за самоличност”  при Министерството на вътрешните работи, броят на подлежащите на подмяна до края на 2011 година, поради изтичане срокът им на валидност, български лични документи /БЛД/ в ОДМВР – Перник е както следва: лични карти /ЛК/ – 32115, паспорти /П/ – 10188, свидетелства за управление на моторни превозни средства /СУМПС/ – 13809.  Към тези цифри трябва да прибавим прогнозно и още около 5500 броя ЛК, 750 броя П и 2250 броя СУМПС, които се подменят поради смяна на лични данни, изгубване, открадване, повреждане или се издават за първи път на непълнолетни и пълнолетни лица. 


Данните показват също, че през последните три месеца на 2011 година изтича срокът на  повече от 60% от ЛК и 55 % от СУМПС. Цитираните цифри са в подкрепа на твърденията, че пиковият момент на кампанията по подмяна на БЛД ще бъде в края на годината. По-големи са натоварванията и през летния период, когато голяма част от съгражданите ни, пребиваващи предимно в чужбина, идват на почивка и на гости при своите роднини и използват времето и за подмяна на техните БЛД.


Както вече е известно, изтичащите през 2011 година ЛК и СУМПС нямат удължение на срока на валидност, както това бе определено от закона за тези, изтекли през 2010г.  В срок до 30 дни от изтичане на този срок, притежателите им са длъжни да подадат заявление за тяхната подмяна с нови.      От друга страна, законът за БЛД  /ЗБЛД/ позволява на гражданите по желание да подменят своите документи и преди изтичане на тяхната валидност.


В момента, звената издаващи БЛД в ОДМВР-Перник имат необходимия ресурс да посрещнат по-голям поток от граждани  и да ги обслужат бързо и качествено. Гишетата работят целодневно без прекъсване от 08,30 до 17,30 часа, като в обедната почивка има дежурни гишета. Засега натоварването в следобедните часове е сравнително най-слабо.


Умоляваме гражданите, да не чакате последния момент за подмяна на своите лични документи. Това ще бъде полезно и за двете страни, участващи в процеса на административното обслужване. Единственото, което може да се направи преди да дойдат хората на гишетата,  е да внесат съответната такса в някоя банка на името на искателя на услугата по сметка на ОДМВР-Перник  /BG  22UBBS80023300128430/.


ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ  СРОКОВЕ


по  Закона за българските лични документи /ЗБЛД/



1. До 30 дни след навършване на 14-годишна възраст всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен да поиска издаването на първата си лична карта.
 
     1а. До 30 дни от първото им влизане в страната след навършване на 14 години, е срокът за издаване на първа лична карта на постоянно  живеещи  в  чужбина български граждани.
 
     1б. До 30 дни от датата на придобиване или възстановяване на българско гражданство е срокът за издаване на лична карта.


2. До 30 дни от изтичане срокът на личната си карта, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта.


3. До 30 дни от обявяването с декларация на лична карта за повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта.


4. До 30 дни  от подаване удостоверение за смяна на постоянен адрес, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова лична карта. 
  
        4а. До 30 дни от издаване на новата ЛК при промяна на постоянния адрес от една област в друга, лицето е длъжно да подаде заявление и за издаване на ново свидетелство за управление на МПС.
 
5. До 30 дни от промяна на имената, единния граждански номер (личния  номер на чужденец), пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа,  лицето е длъжно да подаде заявление за подмяна на всичките си български лични документи.


6. До  60  дни   след  придобиване  документ  за  самоличност  от  чужда
държава  да  бъде  деклариран  писмено пред компетентните органи.


7. В 3-дневен срок след изгубване, кражба или унищожаване на  документ, да бъде подадена декларация в най-близкото РУП. 


8. До 3 месеца след изтичане срока на валидност на паспорта или след отпадане основанието за неговото ползване,  да бъде върнат на органа, който го е издал, независимо дали ще бъде издаван нов.   

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.