iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Геозащита Перник смята, че са нужни спешни действия за свлачището в село Плетена, община Сатовча

Геозащита Перник смята, че са нужни спешни действия за свлачището в село  Плетена, община Сатовча 11_1478842405

Свлачището, което през февруари миналата година погълна стопанска постройка и дървета, и откъсна част от основна улица в село Плетена, община Сатовча, отново събуди страха на хората. Къщата на Руси Къдрев е до самата линия на свлеклите се тази сутрин земни маси:

Стоим и наблюдаваме как земята пропада от свлачището и дерето, което минава под къщата ни. А дъждът продължава да вали. Наблюдавахме скална маса над три-четири тона, която се е отцепила и след себе си води още. Тук е основният поток за училището, детската градина и детската ясла. Загубихме вяра, че нещо може да се поправи. Трудно ми е да кажа къде ще спя тази нощ. Не знам дали въобще ще спим.

След бедствената ситуация от февруари миналата година община Сатовча изготви проекти за укрепване на две свлачища в района - това в село Осина, което е на площ от над 30 декара, и в село Плетена. Към документите бяха прикрепени становищата на Геозащита Перник, според които са нужни спешни действия. Документацията беше внесена в междуведомствената комисия към Министерския съвет два месеца по-късно. До този момент отговор няма. На телефонните ни обаждания не отговоря и кметът на общината Арбен Мименов.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.