iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фонтани ще украсяват площад Кракра

Фонтани ще украсяват площад Кракра 02_1424956691

Част от съоръженията, които ще бъдат на площад Кракра и ще радват перничани са уникална зимна пързалка, която през лятото ще е красив фонтан, цветни стъпаловидни трибуни, пет водни потоци и мини фонтани, които при настъпване ще пръскат водна струя.

Как ще изглежда площада след ремонта, който ще приключи в края на май- това се опитаха да покажат днес на медиите кметът Иван Иванов, неговият замесник Владислав Караилиев и ръководителят на проекта “Зелена и достъпна градска среда” Николай Андреев.

Въпреки голямата кал и без гумени ботуши, журналистите обходиха с интерес целия площад от край до край.

Ледената пързалка, която ще се намира срещу хотел Струма наистина ще бъде уникална, тъй като ще има и зимна и лятна секция. Такова съоръжение в България има само на езерото Ариана, но в Перник през лятото няма да се карат лодки, както е на столичното езеро. Пързалката ще е 400 кв.м. и по нея ще могат да се пързалят по около 150 човека, разказа ръководителят на проекта Николай Андреев.

Точно пред Пощенската палата, където се намират трите цветарника, ще бъдат направени три стъпаловидни трибуни с цветни лехи. Мястото, което е любимо на младите за техните срещи през лятото, отново ще бъде привлекателно, но вече с по-добра визия. Трибуните ще подсигурят и удобни места за публиката през зимата на фестивала “Сурва”.

От кръстовището при кафе “Рай” ще бъде пусната пътна отсечка, която ще минава през моста на реката, ще завие встрани на Пощата и ще преминава пред двора на ПМГ. По този начин ще се улесни движението на автоболимите през центъра и ще се избегне сегашното обикаляне, поясни кметът Иван Иванов. По думите му в този проект не е предвиден ремонт или освежаване на Мемориалния комплекс. Общината обаче има идея той да бъде освежен и отворен за посетители.

Мини фонтани, които ще се задействат от настъпване ще радват през лятото малки и големи.В цветен фонтан пък ще бъде превърнат доскорошния шадраван срещу ГУМ.

Няколко непрекъснати водни поточета, много зеленина и детски кътове допълват екстериора на площада.

От началото на месец март започва поставянето на настилката.

“Това ще бъдат тротоарни плочи с много добро качество, които за разлика от предишния гранит няма да създават хлъзгава настилка през зимата”- обясни кметът Иван Иванов.

Утре ще бъде отворен проход за преминаване през площада, който ще бъде осветен в тъмната част на деня. Перничани ще могат да преминават точно пред ГУМ до отсрещната част на площада до Фестивалния център.

“Доволен съм от това, което се прави. Лекото закъснение в ремонтните работи вече се наваксва и ще можем да финализираме проекта до края на май. Има непрекъснат контрол от моя страна и съм обещал, че няма да подпиша нито един акт, ако работата не е свършена качествено”- каза кметът Иванов.

“Изпълнението на проекта е обезпечено финансово. В момента има 1 млн.лв., с които след приключване на работата ще можем веднага да се разплатим”, каза ръководителят на проекта Николай Андреев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.