iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фондация „П.У.Л.С” провежда кампания до 16 декември

Фондация „П.У.Л.С” провежда кампания до 16 декември 11_1448812247

От 16.11. до 16.12.2015 г. екипът на Фондация „П.У.Л.С” е в процес на провеждане на кампания за сензитивиране на обществото и институциите, които работят в сферата за намаляване на здравните щети сред уязвими рискови групи.

От 2004 г. Фондация „П.У.Л.С.“ извършва дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/ СПИН сред инжекционно употребяващи наркотици”. Основна цел на програмата е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране с ХИВ/ СПИН сред една от-най-рисковите групи от хора- зависими от наркотици.

От 2010 г.екипът на Фондация „П.У.Л.С.” работи и по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, чиято цел е поддържане на ниско ниво на разпространение на ХИВ вируса сред млади хора, определени като рискови с възрастова граница 15- 24 г.

Финансирането на програмите се извършва от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и приключва в края на 2015 г.

По време на кампанията екипът предприема стъпки за подписване на петиция, която е свързана с промяна на законодателството за създаване на Стаи за консумация на наркотици. Те имат за цел да установят контакт с трудни за достигане групи от употребяващи наркотици, да предоставят среда за по-хигиенична употреба, да намалят рисковете от заболявания и смъртност, свързани с употребата на наркотици – конкретно по отношение на инжектирането на улицата – и да подобрят достъпа на употребяващите до социални, здравни и лечебни служби. Те имат за цел също да намалят употребата на наркотици на публични места и да подобрят обществената среда в близост до местата за продажба на наркотици.

На 30.11.2015 г. от 10:00 до 17:00 часа е Ден на Отворените врати, който ще бъде в нископраговия център на Фондация „П.У.Л.С.”. През този ден посетителите ще имат възможност да научат какво е предназначението на това място и какви дейности се провеждат там.

На 01.12.2015 г. от 10:00 в Конферентната зала на ОбМД, гр. Перник, екипът на Фондация „П.У.Л.С.” ще проведе Кръгла маса за професионалисти, чиято работа е пряко ангажирана с ограничаването на здравни щети сред уязвими рискови групи.. По време на Кръглата маса ще се направи анализ и равносметка на постигнатите резултати по Рехабилитационен център за хорапострадали от насилие програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” през последните години, както и ще се

обсъдят възможности за продължаване на бъдещи дейности след оттегляне на финансовата подкрепа от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

На Кръглата маса ще се обсъди и работата на Фондация „П.У.Л.С.” по проект „Осведоменост и креативно мислене – път към промяната!”, финансиран от Фонд за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. Проектът ще допринесе за непрекъснато намаляване на броя на младите хора, употребяващи наркотици и нови психоактивни вещества и ще намали случаите на сериозни здравни и социални проблеми.

Други инициативи на Фондация „П.У.Л.С.” са запланувани за 01-ви, 08-ми и 15-ти декември. Предвижда се да има организирани пунктове за визуализация, които да показват възстановка на последствията от проблема употреба на наркотични вещества.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.