iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фалшивите повиквания на тел. 112 са били 60%

Фалшивите повиквания на тел. 112 са били 60% 02_1423649666

Фалшивите повиквания на телефон 112 за 2014 г. са около 60%. Според статистиката телефон 112 приема средно 14 590 повиквания за 24 часа.

Това каза пред „Фокус" Стоян Граматиков, директор на дирекция „Национална система 112" към Министерство на вътрешните работи по повод Европейския ден на телефон 112.

Сравнено с 2008 г., когато е стартирала услугата в национален мащаб повикванията, са били около 20 хиляди за 24 часа.

„Намаленият брой повиквания на телефон 112 говори за повишаване културата на гражданите и познанията им за предназначението на услугата", заяви Граматиков.

Граматиков каза още, че по-малкият брой повиквания е за сметка на нерегламентираните повиквания, които се генерират в следствие на непознаването предназначението на телефон 112.

Относно нерегламентираните повиквания, Граматиков заяви, че 56,08% от тях са сигнали, свързани с грешно набиране или погрешна преценка на гражданина за предназначението на телефона. „6,96% от случаите са веднага затворени, тоест човекът избира, направил е грешка, осъзнал е това и веднага затваря линията. Неверни сигнали са 0,12% - изключително нисък процент. Това са сигнали, при които хора се обаждат да поръчат дадена служба да им окаже помощ, но злонамерено, без да има реална необходимост", обясни Стоян Граматиков. Именно тези хора подлежат на санкции и чрез областните дирекции на МВР им се търси съдебна отговорност.

„Хора, които се държат неприлично и демонстрират ниско ниво на възпитание са 32,34% от всички нерегламентирани повиквания. 4,49 % от тези случаи са свързани с искане за информация – например "моля да ми дадете телефона на автогарата". Това не е етично и не е нещо, което предлага като услуга телефон 112. Освен това е и некоректно към хората, които действително имат нужда от помощ в този момент, защото заемането на линия за неспешен случай би могло да лиши от възможността други хора, действително имащи нужда от помощ да се възползват от услугата", каза още Граматиков.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.