iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еврото може да се срине заради Шенген

Еврото може да се срине заради Шенген 11_1448468483

Жан-Клод Юнкер призна, че Шенген е в "кома" и предупреди, че еврото ще се срине без него. Това е заявил президентът на Еврокомисията в Европарламента.

Говорейки на сесия за отбелязване на терористичните атаки в Париж, президентът на Европейската комисия отговори на партии като ЮКИП, които твърдят, че Шенген е гарантирал „свободно придвижване на джихада“.

"Моля, не смесвайте нещата. Ние не трябва да се възползва по един абсурден начин от тези трагични събития. Ние трябва да запазим духът зад Шенген. Да, шенгенската система е отчасти в кома. Но тези, които вярват в Европа, нейните ценности, нейните принципи и нейните свободи, трябва да се опитат да вдъхнат нов живот на духа зад Шенген. Ако духът напусне сърцата ни, ще загубим повече от Шенген", каза Юнкер.

Юнкер подчертал, че има жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС: „Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа".

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.