iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еко проекти бяха спечелени от Перник и Ковачевци

Еко проекти бяха спечелени от Перник и Ковачевци 03_1426150576

19 екологични проекта в конкурса „Направи си сам“ бяха одобрени от неправителствената организация „За Земята“. Кандидатите бяха близо 350.

Победителите имат осем месеца за да осъществят идеите си, като за целта ще получават съвети от специалисти и малка финансова помощ.

Перник и Ковачевци са включени в проектите и предстои да бъдат облагородени.

До края на октомври тази година участниците в спечелилите проекти ще създадат тактилна градина, ще залесяват, ще отглеждат пчели, най-разнообразни растителни и животински видове, екологично чисти зеленчуци, плодове и гъби. В рамките на инициативите ще бъдат изградени зелени пространства, детски площадки, градини за обучение на открито. Ще бъде издадена безплатна електронна книга за екологичното строителство, ще бъдат изградени екопътека и зелен покрив. Има проекти за компостиране, възраждане на традицията на старите кирпичени сушилни и позабравените начини за вкусно и здравословно хранене и рекултивационни дейности на стари въглищни мини.

Тази година проектите по програмата „Направи си сам” обхващат София, Варна, Перник, Габрово и част от селата в областта, Монтана, Русе, Кърджали, Казанлък, Кардам, Ковачевци, Бяга, Желен, както и поречието на р. Камчия и местността „Червени камък”, Челопеч.

Остава малък награден ресурс, който ще бъде насочен към още няколко финалисти след провеждането на допълнителнен кръг от интервюта. Резултатите от тях ще бъдат известни до един месец.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.