iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Екипът на индийски филм прави кадри в Двореца и около него

Екипът на индийски филм прави кадри в Двореца и около него 03_1457940182

Служба за информация и деловодни гишета на българското Министерство на вътрешните работи временно бяха преместени в Перник, като те бяха разположени във фоайетата на емблематичната за града сграда на Двореца на културата и всъщност бяха декор за индийския филм "Шивай". В продължение на три дни екипът на лентата прави кадри в Двореца и около него. По принцип спокойна, сега сградата беше обхваната от оживление. За началото на снимките в петък режимът беше затегнат, но после достъпът се оказа по-свободен, за да могат работещите в разположените там културни институции и ползващите услугите на регионалната библиотека да си вършат ежедневната дейност.

Същинска снимачна площадка в първия ден беше само голямата зала, в която се помещава Градската галерия. Най-много бяха облечените като български полицаи статисти

които търпеливо чакаха да им дойде редът, за да застанат пред камерата. Отвън имаше кранове и прожектори, а под специален навес беше паркиран сребрист кабриолет със софийска регистрация. Друг път е имало по-голяма суматоха, споделиха служители на пернишкия театър, които са били свидетели на снимките на много продукции на това място. Според тях организацията е добра и всеки от индийския екип точно си знае мястото. Да погледат бяха дошли и три руси девойки, които били сред кандидатите за статисти, но не били избрани, макар от екипа да търсели европейски тип младежи за масовите снимки.

През целия ден ръмеше ситен, но мокър дъждец, но това не попречи и на няколко възрастни дами да наобиколят около Двореца, за да зърнат индийските актьори, макар да са разбрали вече, че това не са точно тези

артисти, които играят в "Малката булка"

Според предварителната информация действието на филма "Шивай" се развива в България и Индия. Продукцията е екшън със сцени на отвличания и преследвания, затова и българското МВР е "пренесено" в Перник, а както личи от декорите - има снимки и в СДВР и РПУ. Главната роля е поверена на един от най-любимите актьори на Боливуд - Аджай Девган, който има участия в близо 100 филма и много престижни награди. Той е и режисьор на лентата.

Когато започнаха външните снимки, достъпът до района беше отново ограничен, но преди да се завърти лентата, перничани спокойно можеха да се разхождат на любимото им за това място около Двореца. Тъкмо там се оказаха и баща с малко момченце и двамата с името Кристиан. Хлапето бързо стана симпатично на кинаджиите и те любезно му позволиха да се снима веднъж на полицейски мотор, а после и като шофьор на полицейска кола. Малкият сигурно ще запомни това преживяване, макар и не точно като снимки на филм.

Студеното и влажно време разгони обичайната за такова събитие многобройна публика, но все пак на възлови позиции в близките кафенета и удобни за гледане места имаше доста зяпачи. Два дни те търпеливо гледаха една доста динамична сцена. По протежение на цялата сграда имаше паркирани поне седем полицейски коли и два микробуса, а пред тях бяха наредени и полицейски мотори. Изведнъж от едната страна с бясна скорост влезе сребристо БМВ кабриолет, карано от девойка. Независимо от бясната скорост, много ловко

от входа изскочи младеж с качулка

и се хвърли в профучаващата кола, за да уцели точно мястото до шофьорката. Сред наблюдаващите не липсваха възгласи на възхищение към момичето зад волана, но не и към каскадьора. От него сигурно ще се възхищават във филма, но при заснемането му се виждаше как е обезопасен от няколко места, за да попадне на точното място. Тук беше и ролята на наетите в Перник статисти - след беглеца се втурваше буквално цяла армия полицаи, но само, за да вдиша пушека на отфучалото БМВ. Кадърът беше повторен много пъти. На другия ден стана ясно, че пак ще се снима тази сцена, но с друг каскадьор. Едва когато се постигна желаното, от многобройния боливудски екип взеха да редят кашони и и дюшеци под един от прозорците на втория етаж. През това време на прозореца се появи рус полицай с очила, който правеше загрявка. По радиостанциите на хората от екипа се чу, че е пристигнала линейка и нареждане докторът да отиде с чантата зад камерата. И тогава след няколко кратки команди полицаят се метна от прозореца. Отдолу стоеше още един досущ като него полицай - явно немскоговорещият каскадьор си имаше дубльор. До повторение на тази сцена не беше прибягнато и екипът продължи заниманията си по план.

Хората от охраната, които имаха задача да ограничат достъпа в района на снимките, обясняваха търпеливо на възрастните дами, че наистина се снима индийски филм, но е екшън с престъпници и полицаи. Може и да има песни и танци, но те ще се снимат в Индия. Дамите пък връщаха лентата назад и не без гордост си спомняха многото филми, снимани в тази сграда. Неотдавна по колоните на фасадата имаше спуснати флагове с нацистки кръстове и беше зловещо, спомня си беловласа перничанка. За декор на свой филм сградата е избирана и от легендарните братя Коен. През октомври 2008 г. се снимаха кадри за филма "Фалшива самоличност"

с холивудската звезда Вал Килмър

а докато чакаше да му дойде редът, той почиваше в каравана сред близкия парк. През лятото на 2014 г. околното пространство пък за няколко дни беше превърнато в киевския Майдан заради френската продукция "Изгубена в света". А в Двореца бяха реализирани сцени от продължението на филма "Октопод". През 2006 г. беше заснета и част от "Черната Далия", режисиран от Брайън де Палма. Тук са снимали части от свои филми още Скарлет Йохансон, Антонио Бандерас, Хилари Суонк и Куба Гудинг Джуниър. Възлови сцени от продукцията на Люк Бесон "Хитмен" бяха заснети в сградата на Минната дирекция, където са снимани и сцени от "Рота герои" с Вини Джоунс и Том Сайзмор.

Докато чакаха да видят какво още ще се случва в боливудския екшън, възрастните перничанки се сетиха, че тук преди много време е сниман и филмът "Над Сантяго вали". Тогава на площада беше вдигнат паметник на Тупак Амару, имаше танкове и истинска стрелба, спомнят си бабите, пристъпвайки от крак на крак с надежда все пак да зърнат някое познато лице от любимия им сериал "Малката булка". Много е интересно да видиш как се прави това, което гледаш в телевизора, си говореха зяпачите.

След Перник снимките на "Шивай" ще продължат в Банско.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.