iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЕК ще ни съди заради мръсния въздух

ЕК ще ни съди заради мръсния въздух 06_1434699798

Европейската комисия (ЕК) завежда дело срещу България в Съда на Европейския съюз (ЕС) заради мръсния въздух , у нас, като нивата на прах са високи в продължение на много години, което застрашава здравето на хората.

Държавата не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на запрашаването. Всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора от тези, които загиват при катастрофи на пътя.

Тези стряскащи констатации посочи вчера Европейската комисия като мотиви за решението да даде страната ни на съд. Основните причини за постоянно лошото качество на въздуха у нас са битовото отопление, промишлеността, транспортът и прашните шосета. Трайно високите равнища на т.нар. фини прахови частици (известни като ФПЧ10) водят до сериозни дихателни проблеми, астма, рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.

Това е пореден казус, по който страната ни е изправена пред Европейския съд в Люксембург. През април България вече получи присъда заради нарушената конкуренция при избора на мултиплекс оператори и монопола при цифровизацията на ефира. Очаква се решение за конкретните санкции.

На първо място по замърсяване на въздуха с фини прахови частици за 2014 и 2015 г. е Видин, следван от други градове в Северозападна България като Монтана, Ловеч и Плевен. Основен източник на замърсяването е битовото отопление. Засегнатото от замърсяване на въздуха население е близо 84%.

Освен срещу България в Съда на ЕС заради мръсния въздух ще бъде заведен иск и срещу Белгия. Това са първите две държави, срещу които се завежда подобно дело. Иначе в момента текат 16 процедури за нарушение във връзка с фините прахови частици. Освен срещу България и Белгия те са насочени срещу Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Чешката република и Швеция.

"Надяваме се положението да се подобри, докато тече делото", коментира вчера говорителят на ЕК Енрико Бривио, цитиран от БНР. Той допълни, че България все още може да се размине със съдебната глоба, ако своевременно предприеме мерки. Практиката сочи, че първата фаза на процеса може да отнеме поне шест месеца. Страната ни на няколко пъти се опитва да получи отсрочка за покриване на изискванията, но очевидно аргументите и предприетите действия не са били убедителни за еврокомисарите. Ако се стигне до осъдителна присъда, съдът в Люксембург определя размера на санкцията в евро на ден според мащабите на щетите.

Вчерашното решение е следствие от мотивирано становище до българските власти, което Брюксел изпрати през юли миналата година. То бе последно предупреждение преди съдебната процедура. Все пак от ЕК отчитат, че от 2011 г. насам в повечето пунктове за мониторинг у нас са регистрирани намаления на емисиите на фините прахови частици, но постигнатото не се приема за достатъчно. Вчера и екоминистърът Ивелина Василева призна, че проблемът е сериозен. "Намаляването на емисиите на вредни вещества е приоритет, предвидени са 120 млн. лв. по новата програма "Околна среда" за такива мерки, подготвили сме и промени в закона", обясни тя. Според нея основният начин за справяне с ФПЧ са общинските програми за чистотата на атмосферния въздух.

Тази сряда правителството прие и промени в Закона за атмосферния въздух. Новите текстове, които предстои да бъдат внесени в парламента, предвиждат затягане на контрола в големите градове. С глоба до 5000 лева ще бъдат санкционирани кметовете на общини, които не разработят в срок програма за качество на въздуха. Кметовете ще имат право да въвеждат строги мерки. "Те ще имат право да ограничават движението на автомобилите, да допускат само транспортни средства, които са съобразени с изискванията на евросертификатите, или да обособяват жилищни зони, в които отоплението да е само на екологично гориво", коментира Ивелина Василева. Кметовете ще имат право и да спират трафика, ако има опасност от прекомерно замърсяване.

РАЗЛИВ

На "Лукойл Нефтохим" ще бъдат наложени най-строги санкции заради разлива на бензин край бургаския квартал "Долно Eзерово". Това каза пред журналисти вчера министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която заедно с кмета на Бургас Димитър Николов направи две инспекции на мястото на инцидента. В сряда вечерта от тръбопровод на рафинерията са изтекли десетки тонове бензин. Няма опасност за населението, нито разливът да замърси питейната вода или морето, успокоиха екоинспекторите. Аварийни екипи работеха и вчера за ограничаване на щетите. На място пристигна и шефът на УС на компанията Сергей Андронов, според когото причината за инцидента е опит за кражба на гориво от тръбопровода. Размерът на санкцията обаче ще е ясен, след като се се изясни и периметърът на замърсяване от разлива.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.