iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ЕК предлага да се вдигнат цените на тока и помощите за бедни

ЕК предлага да се вдигнат цените на тока и помощите за бедни 10_1412667718

Доклад на Европейската комисия посочва, че България е сред 11-те страни в ЕС, които имат "дефицит" в цената на тока и трябва да вземат мерки.

"Дефицит" в случая означава, че цената не покрива реалните разходи на енергийните компании. Брюксел препоръчва на 11-те държави да се справят с този проблем, вкл. чрез налагане и вдигане на тарифи и такси, съчетано с увеличение на енергийните помощи за най-бедните. Освен нашата страна в групата са Германия, Унгария, Румъния, Гърция, Испания, Франция, Италия, Португалия, Малта и Латвия.

"През последните пет години има тенденция към нарастване на разходите за производство на енергия заради експанзията на възобновяемите източници, подкрепена от субсидиите за соларни централи и когенерации", се посочва в документа. ЕК отчита още, че у нас през последните години в слънчеви и вятърни централи са инвестирани около 4 млрд. евро. До 2012 г. делът на възобновяемите източници в енергийния микс в България е бил под средното за ЕС ниво - под 5 на сто.

В България през 2008 - 2012 г. номинално цената на електричеството е най-ниската в целия ЕС, но и е нараснала най-рязко в този период. Въпреки това в енергетиката се трупат сериозни дисбаланси. Сериозни дефицити са регистрирани в чуждестранните електроразпределителни дружества и държавната НЕК, която към края на 2013 г. има задължения от 2.3 млрд. лева (3% от БВП на страната), като една трета от тези борчове са към производители на енергия, откроява докладът.

Евроекспертите припомнят, че в началото на 2013 г. българският енергиен регулатор е направил крачка за смаляване на финансовите "дупки" с решение за поскъпване на тока с 14%, но това е довело до масови протести и до падане на правителството на Бойко Борисов, а следващият кабинет е задълбочил проблемите с намаляване на тарифите.

СИНХРОН

Служебният кабинет "Близнашки" се опитва да прокара мерки, които са в съответствие с препоръките на ЕК за свиване на ценовия дефицит. В новия си състав ДКЕВР вдигна тарифите за битовия ток от 1 октомври с близо 10%. С 8.9% бе повишава и таксата "Задължения към обществото", в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия". Предвижда се предоговаряне на контрактите с двата американски теца - "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", така че да отстъпят от високите преференциални цени, по които им се изкупува токът. В пакета от спасителни за енергетиката мерки влизат още предложения да се намали количеството на изкупувания ток от когенерации, както и изключване от енергийния микс на неефективни производства.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.