iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Една трета от дрегерите и радарите в страната няма да бъдат изкарвани от КАТ

Една трета от дрегерите и радарите в страната няма да бъдат изкарвани от КАТ 11_1416842096

В цялата страна КАТ дава неочакван бонус на шофьорите. Вече една трета от дрегерите и радарите в страната няма да бъдат изкарвани на пътя от катаджиите, тъй като ще преминат технически тест в Института по метрология и технически надзор. Мярката влиза в сила от понеделник.

Причината е подаденият сигнал от икономическия министър Божидар Лукарски до премиера Бойко Борисов за пътни полицаи, които ползват частни дрегери и радари. Заради внезапната проверка контролът на пътя ще бъде отхлабен, признаха полицаи. За сметка на това обаче ще работят десетки мобилни и стационарни камери. От години се знае, че катаджии използват неконтролирани дрегери и радари, с които изкарват рушвети на пътя.

"Няма да допуснем повече подобен произвол. Всички технически средства ще минат извънреден повторен преглед, а камери отсега нататък ще следят всеки един патрул. Битовата престъпност тормози хората, но рушветът на пътя е нещо, което изкарва българите извън контрол", заявиха за "Стандарт" висши полицаи от ръководството на МВР.

Те допълниха още, че служители от отдел Вътрешна сигурност на МВР работят на пътя от 5 дни и освен катаджията Сашо Тръпков, който беше заснет да взима рушвет на пътя, се наблюдават още няколко пътни полицаи от цялата страна. Ако те бъдат заловени в нарушение, срещу тях ще бъдат заведени дела и ще бъдат уволнени от системата на МВР.

Висши пътни полицаи заявиха, че в страната ни работят между 20 и 30 частни дрегера и около 50 радара. Машините се купуват от чужбина срещу 2000-3000 евро от екип от пътни полицаи. Обикновено те ги използват в малките часове на нощта на входовете и изходите на големите градове, като с тях спират предимно лимузини. Обикновено радарите са настроени с 20 километра над допустимата скорост. По този начин полицаите изкарват минимум 50 лева от спрян автомобил.

"Обикновено шофьорите нарушават скоростта с не повече от 10 километра. Това е най-честото нарушение, което прави почти всеки водач. Когато радарът е настроен с 20 километра над допустимата скорост, на шофьорите се показва нарушение с над 30 километра. По този начин най-лесно се изкарват пари", обясниха още бивши полицаи.

При дрегерите обаче схемата е по-сложна, тъй като един от десет шофьори, които тези полицаи спират, наистина е употребил алкохол, дори и в минимално количество. Дрегерите се настройват с две десети над допустимата стойност, което на попаднал в капана шофьор може да струва дори и хилядарка. Според бивши катаджии подобни схеми действат най-вече лятото и зимата, около зимните и летните курорти. В капана почти винаги попадат богати чужденци, дошли у нас на почивка.

След случая с катаджията Сашо Тръпков от МВР са заявили пред премиера Борисов твърдо намерение да се преборят с корупцията по пътя. Целта на вътрешното министерство ще е да ограничи максимално проверките на пътя, извършвани от полицаи. В случаите, когато има груби нарушения на закона, патрулите ще спират шофьорите, но ще съставят актове и фишове само при присъствието на мобилна или стационарна камера, или в присъствието на специални полицаи, оторизирани да глобяват на пътя. "Целта е проверките на пътя да станат максимално прозрачни, а шофьорите наистина да имат респект от катаджиите", коментираха от ръководството на МВР. Според тях за техническото оборудване на пътните полицаи у нас ще са нужни между 700 хиляди и 2 милиона лева.

"Парите са много, но само за 6 месеца респектът на пътя и елиминирането на фактора корупция ще бъде огромен", допълниха от ръководството на МВР.

220 пешеходци глобени за седмица

220 пешеходци са били глобени само за седмица заради неправилно пресичане. КАТ започва от днес акция "Зима". Над 200 пък са наказаните шофьори за отнето предимство на пешеходци. Изводът на пътните полицаи е, че масово хората пресичат неправилно, съобщава БНТ. Санкцията от 20 лв. трябва да платят неправилно пресичащите пешеходци, а когато са нарушили правилата и са минали на червен светофар, е 50 лв.

Спират ни само при нарушение

Катаджиите да проверяват шофьорите само когато има обявена акция или водачът е извършил нарушение. Такава наредба подготвя МВР.

"Ще вземем пример от Англия и Германия, където полицаите са напълно оборудвани с технически средства и спират водачите само и единствено за нарушения", смятат от ръководството на МВР.

От ведомството на Веселин Вучков обясниха, че с приемането на новите правила шофьорите ще се чувстват спокойни, че няма да има рекет от страна на катаджиите. Другото предимство за водачите е, че ще знаят кога и къде ще бъдат проверени. Наредбата обаче няма да важи за случаите, когато водач е извършил нарушение на пътя и трябва да бъде спрян за проверка. Тогава, ако патрулната кола няма на разположение камера, която да заснеме проверката, ще се вика втори екип.

200% по-скъпа застраховка за сгафили шофьори - новаците зад волана ще плащат 600 лв. "Гражданска отговорност"

Нарушителите на пътя ще плащат повече за "Гражданска отговорност". Тази промяна възнамеряват да въведат застрахователни компании у нас.

Техните изчисления сочат, че когато новите правила влязат в сила поскъпването за шофьорите нарушители ще бъде между 25 и 200%. Цената на задължителната полица ще зависи от това дали водачът е предизвикал произшествие, или не. Ще се гледа и броят на пътните инциденти през последната година, както и къде са станали - у нас или в чужбина. Повече ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям, казват от бранша.

При младите зад волана застраховката също ще струва по-скъпо - с между 50 и 100%. Така например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата може да достигне 600 лева, съобщи Нова тв.

Надценка ще има и за шофьори, които карат предимно в чужбина, както за собственици на коли под наем, таксита и учебни автомобили. От бранша не се ангажират със срок, в който ще въведат мерките, но уточниха, че те няма да влязат в сила от Нова година. Ако се стигне до поскъпване от 1 януари, то ще е до 5%, прогнозират застрахователните компании. Така за среден клас автомобили - до 1800 кубика, цената ще се движи около 180 лева. Сериозен скок не се очаква и при каското, въпреки огромните щети от природни бедствия, които застрахователите покриха през тази година.

Качват часа на акциите във Фейсбук

Всяко РДВР ще има своя страница във Фейсбук мрежата и така ще може да предоставя информация за територията, за която отговаря, научи "Стандарт".

Идеята на ръководството на родната полиция е да намали до минимум неразрешените акции на катаджиите в цялата страна и така да възвърне доверието на хората. Според шефовете в МВР, катаджиите трябва да помагат на хората, а не да ги дебнат и рекетират. За целта всички акции, които ще бъдат разпоредени в страната, ще се качват в мрежата и така шофьорите ще знаят точния час и място за проверките.

Първоначално МВР ще потърсят финансиране за камери, които да записват проверките във всяка една дирекция. За да няма съмнение за манипулация, ръководството ще намери начин всички записи от камерите да могат да се източват от шефа на смяната, а не от самите патрулиращи.

Освен страниците в нета, които ще информират хората за акциите, МВР смятат да ползват и други социални мрежи, за да могат данните да стигнат до повече хора. Обмисля се дори областните дирекции, които обхващат и магистрални участъци, да публикуват информацията и на английски, за да я четат и чужденци.

Таблет лови коли без винетка

Специален таблет, оборудван с мобилна камера, вече казва на пътните полицаи имаме ли преглед, гражданска и винетка. Модерното устройство е монтирано на специално място на едно от главните шосета в страната ни.

От МВР обаче категорично отказаха да издадат мястото, тъй като устройството залавя над 20 нарушители всеки ден. То заснема всяка преминаваща кола и до няколко секунди в реално време предава информацията в един от контролните центрове на КАТ. Там за секунди на таблото се изписва автомобилът има ли валидна гражданска отговорност, технически преглед, както и винетен стикер.

В случай че някой от задължителните стикери липсва, информацията веднага се праща до най-близкия патрул на КАТ.По този начин шофьорът бива спиран и санкциониран.

От КАТ планират подобни таблети с мобилни камери да има на всички изходи на големите градове, а поетапно с устройствата да бъдат оборудвани и пътните полицаи в цялата страна. Немският модел на проверка работи от месец пилотно у нас и дава огромни резултати, твърдят пътни полицаи. Те смятат, че по този начин корупционният фактор ще бъде елиминиран напълно, както е в Германия от години.

По 400 полицаи на 1000 българи

България заема 8-о място в света по брой на полицаи на глава от населението. На всеки 1000 нашенци се падат по 398 униформени, става ясно от доклад на агенция Statista, която се занимава с независими международни социологически и маркетингови изследвания, пише "Комсомолская правда". Русия заема първо място - там на 1000 души се падат 565 милиционери. В челната десетка влизат също Португалия (454), Хонконг (451), Казахстан (445), Алжир (428), Словакия (394) и Чехия (394).

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.