iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Един от седем заловени крадци на дърва си плаща глобата

Един от седем заловени крадци на дърва си плаща глобата 10_1477114438

Само един от седем заловени крадци на дърва си плаща глобата, като това отчитат от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От там казват, че от началото на година са съставени 10 000 акта за нарушения, но събираемостта е ниска - около 14%, което обезсмисля труда на служителите ни, поясни Димитър Баталов, директор по "Опазване на горите" към ИАГ.

По думите му за решаване на проблема в правосъдното министерство е създадена работна група, в която се разработват нови текстове в наказателния кодекс. Целта им е да се намерят начини да бъде

въздействано на нарушителите, оставащи ненаказани.

Според Баталов те обикновено се водят социално слаби, но с незаконна сеч въртят бизнес, а няма как да им се вземе нещо по наложените санкции и глоби.

„Има хора с по 43 акта, станали отдавна професионални нарушители. Такива са около 500 души. За това е редно, като нямат пари да платят да полагат обществено полезен труд или при по-сериозни нарушения да им се налага лишаване от свобода", каза още Димитър Баталов.

От агенцията съобщиха отчетоха още, че

има ефект от въвеждането на електронния билет,

GPS-системите за проследяване на маршрута на товарните средства и видеонаблюдението при обектите, в които се търгува с дървесина. "Около 900 акта сме съставили по-малко от началото на годината, в сравнение с миналата и констатираме намаляване на нарушенията”, каза изпълнителният директор на ИАГ Тони Кръстев. Във връзка с това дали са намалели инцидентите със служителите на агенцията той заяви, че има посегателства над горски и техника, запалени автомобили. „Не са чести, но се случват", поясни той.

От агенцията представиха и нов портал, в който неправителствени организации ще могат да

подават в реално време сигнали за нарушения

горите ни. Единственото условие е те да се регистрират на сайта. Интернет платформата дава възможност на нея да се качват и снимки, а също така и върху интерактивната карта да се обозначава мястото. От ИАГ се ангажират до 24-часа да направят проверка по сигнала и до 3 дни след това на сайта да има и конкретна информация за резултатите от нея и предприетите мерки срещу нарушителите. „Всичко качено на сайта ще е достъпно за всеки, интересуващ се от опазване на горите”, поясни шефът на агенцията Тони Кръстев.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.