iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Джебчиите се преобличат след всяка кражба

Джебчиите се преобличат след всяка кражба 01_1421511722

Джебчиите в градския транспорт и моловете, се преобличат след всяка кражба, като така свеждат до минимум шанса да бъдат заловени по описание на жертвите си.

За целта апашите носят цели чанти с дрехи и се стараят да не повтарят нито един екип за деня. Това обясниха за „Монитор” служители на сектор „Улична престъпност” към столичната полиция, които командироват свои кадри в цялата страна за справяне с джебчиите. Крадците, които били предимно жени, използвали както тоалетните в големите търговски центрове, така дори и автобусните спирки, за да се преобличат. Друга новост, която се наблюдавала отскоро, било постоянното придружаване на апашите от охранители. Това били хора, които ги

пазели при евентуално залавяне

от някой гражданин. Мургавите биячи веднага влизали в лют скандал с всяка жертва и дори били готови на физическа саморазправа, за да отърват джебчийката. Намесата на гардовете се наложила, след като във Варна се появиха самоорганизирани граждански патрули срещу този вид набези. Доброволците са около 25 - 30 души и са хора от всякакви възрасти и професии - ученици, студенти, спортисти, кондуктори в градския транспорт. Част от тях лично са пострадали от набезите на джебчийките, а други имат приятели и близки, които са обрани. Организират се във Фейсбук от началото на миналото лято, когато беше подета инициативата „Хвани джебчийка, спаси турист!”. И досега се събират всеки ден по обед пред Катедралата, като се разпределят на място и поемат по маршрутите си. В обиколките са се включили и трима боксьори от СК „Триумф”. Преди два дни те обходили спирките по бул. „Владислав Варненчик”, където има

целогодишна концентрация

на гастролиращи улични крадли. Стреснати от появата на яките момчета, джебчийките не се появили, вероятно предупредени от съгледвачите си. На въпрос дали не се притесняват, че могат да ги обвинят в нарушаване на човешки права, председателят на спортния клуб Александър Арамов коментира, че той и съмишлениците му са добре запознати със законовите положения и знаят докъде се разпростират техните възможности. Спортистът е категоричен, че тарторите на уличните крадли се ползват с протекции.

„Така полицаите остават с вързани ръце и крадлите не могат да понесат ударите на закона”, смята боксьорът Камен ел Хаббал. Според Пламен Христов най-смисленият ефект на патрулите е, че те ще приобщят към каузата и други граждани, които досега са наблюдавали безучастно безобразията на ловките мургавелки най-вече поради страх от здравеняците, които ги охраняват. Ако искаме да се съхраним като общество, трябва да бъдем активни и да си помагаме, а не само да гледаме сеир и да се оплакваме", казват спортистите.

Три клуба на варненски велосипедисти също се включиха в гражданските патрули. „Идваме като доброволци и се надяваме участието ни да има ефект. Градът ни е прекрасен, а тези крадли само загрозяват градският пейзаж”, коментира един от велопатрулите. „Засега сме 20 човека, но се надяваме през почивните дни да се съберем повече и да съчетаем хобито си с една полезна акция за Варна", допълва той.

Мнима врачка разваля магия срещу лаптоп и дрехи

22-годишна измамница от великотърновското село Ресен ще разваля магии в затвора, след като беше уличена в измама на 20-годишна жена от Сливен.

Работата по случая започнала във вторник, когато жертвата потърсила помощ в полицейското управление. Жената разказала на униформените, че на 5 януари по обяд на автобусна спирка на ул. „Васил Левски” в Търново била заговорена от мургавелка, която съзряла, че има направена черна магия. Мошеничката предложила да й я развали. Доверчивото момиче се вързало и още на спирката предало на врачката златен ланец. Двете си разменили телефоните и в продължение на 4 дни се срещали за сеанси по изчистване от злата прокоба. Така изобретателната циганка измъкнала от „омагьосаната” златен пръстен, 80 лв., лаптоп и модерни дрехи. Едва по-късно жената се усъмнила и потърсила органите на реда. Полицаите установили измамницата, която имала предишни криминални регистрации за същото деяние. Част от вещите са установени и иззети. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата.

Ученички заговарят и обират връстнички

Джебчийките били разделени на възрастови групи, за да се смесват по-добре с жертвите си. В редиците им имало дори ученички, които заговаряли и обирали свои връстнички. Веселина, която е ученичка от механотехникума в града, пострадала по тази схема. Заедно с по-голямата й сестра, която миналото лято била абитуриентка, пътували с автобус 148 във Варна, за да вземат балната рокля на каката от шивачка. Когато пристигнали, установили, че портмонето с парите, с които трябвало да я платят, липсва. Обрали ги момичета на тяхната възраст, с които пътували в автобуса. Шивачката дала пари на двете момичета да се приберат и на връщане обраните сестри срещнали крадлите, които се държали нагло с тях и се направили на паднали от небето. След известно време Веси, която пътува по същата линия и е нащрек, усетила чужда ръка в чантата си в района на кино „Тракия”. Крадлата тогава отнесла як пердах с избити 2 зъба. След това била задържана.

Светлана и Десислава са от музикалното училище и се включват в патрула след часовете. И двете са обирани от джебчийки, като Светла е загубила 100 лева и всичките си документи, които така и не се намерили. На Деси пък откраднали чисто нов смартфон за над 1000 лева, подарък за рождения й ден. След като споделила в социалната мрежа, наглата крадла й пуснала съобщение за приятелство и тя веднага я разпознала.

Ромски бос плаши доброволците със съд

Изнервени от постоянството и ефективността на гражданските патрули, мургавите крадли започват да прибягват и до насилие.

„В понеделник по време на наша акция, при която предупредихме пътниците за три джебчийки в автобуса, на слизане едната от тях, бясна, че не можаха да свършат нищо, ме удари и избяга“, разказва Анита Иванова, кондуктор в градския транспорт. По-късно трите крадли са задържани и Анита ги разпознала в ареста. Сега предстои прокуратурата да им повдигне обвинение, обясни младата жена. Подплашени от публичността, която дават доброволците, цигански бос пък се закани да съди един от организаторите на патрулите срещу джебчийките. Циганинът Бако Стоянов, за когото се смята, че е един от големите тартори на джебчийките от близкото до Варна градче Игнатиево, написал на Калоян Георгиев във Фейсбук смехотворно и крайно неграмотно писмо, в което казва, че ще наеме варненския топадвокат Бранимир Балачев. Името на Стоянов изплува през последните дни след шумните кампании на самоорганизирали се граждани срещу джебчийските кражби във Варна. Профилът му беше разпространен във фейсбук групата „Внимание! Крадлите на Варна”, където той бе посочен като един от тарторите на мургавите крадли, които шетат из града.

Разлепват снимките им по спирките

Гражданските патрули раздават на пътниците в градския транспорт флаери, с които ги информират за дебнещата ги опасността и как най-добре да се пазят. За да бъдат крадлите по-лесно разпознати, доброволците периодично разлепват снимките им по автобусните спирки. Предупреждение за джебчийки, които тормозят варненци, вече ще се виждат и по билбордове в централната част на града, казаха организаторите. Човешкото присъствие обаче е най-важно, затова патрулите обикалят спирките на градския транспорт от общината до автогарата във Варна до 17 часа.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.